sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

X-Men: First Class (2011)

Finnkinon superpäivän kunniaksi oli pakko käydä katsomassa elokuva. Arvonnan lopputulos oli:  X-Men: The Firs Class. Olen X-men -elokuvien fani ja elokuvien hahmoista rakkain on tietysti Wolverine. Siksi odotin jonkin verran myös tältä uudelta elokuvalta, jonka tapahtumat sijoittuvat ryhmä X:n syntyvuosille. Elokuvan on ohjannut kahdesta ensimmäisestä X-men -elokuvista poiketen Matthew Vaughn, joka on ohjannut muun muassa ihastuttavan Stardustin.

Elokuvan aloittaa flashback Magneton nuoruusvuosien tapahtumiin; Kevin Bacon:in tähdittämä natsitohtori on manipuloinut nuoren Magneton geenejä ja odottaa tältä tuloksia. Kun Kevin ei saa haluamaansa, tekee hän jotain, mikä katkeroittaa Magneton ikihyviksi. Xavierin nuoruuden lähtökohdat ovat hyvin vastakkaiset kuin Magneton; Rikas nuorimies, joka opiskelee huippuyliopistossa geenitutkimusta. Nämä kaksi hahmoa ovat aikaisemmissa elokuvissa tarinoiden keskiössä vastakkaisilla puolilla, mutta tässä elokuvassa he vasta tapaavat ensimmäisen kerran.

Taistelussa pahaa Kevin Baconia ja hänen luotsaamaa mutanttiarmeijaa vastaan valtio palkkaa Xavierin sekä hänen rekrytoimansa sekalaisista nuorista koostuvan mutanttiryhmän. Xavier paikallistaa toiset mutantit ajatustenlukutaidollaan. Xavier opettaa mutantit hallitsemaan kykynsä ja käyttämään niitä taistelussa.


Odotin elokuvan alkua jännittyneenä elokuvasalissa. Halusin pitää elokuvasta ja olin valmis nauttimaan siitä. Huomasin kuitenkin ajattelevani jonkin aikaa elokuvan rullattua, että "milloin tämä elokuva oikein alkaa?" Pienet yksityiskohdat ja juonen pomppoilevuus vei mielenkiintoa ja mielekkyyttä seurata elokuvaa. Mielestäni Magneton menneisyys natsisaksassa oli mehukas, mutta sekin oli jotenkin löyhästi tehty. En aistinut nuoressa Magnetossa aitoa tuskaa ja kokemus jätti minut hieman kylmäksi. En olisi myöskään välttämättä valinnut Kevin Baconia pahan natsin osaan vaikka hän onkin luonnollinen myös pahiksen roolissa. Kaipasin jollain tavalla enemmän syvyyttä tarinaan. Kaikki oli tehty niin kiirellä, koska elokuvaan varmaankin piti saada paljon materiaalia mahtumaan. Mieluummin pientä karsintaa ja sitten totaalinen keskittyminen jäljelle jääviin komponentteihin. En ole lukenut ainuttakaan Ryhmä X -sarjakuvaa, joten en osaa sanoa oliko tarina uskollinen sarjakuville. Luulisin, että ohjaaja kuitenkin komapastui "sarjakuva rakkauteensa". Kun haluaa olla uskollinen sarjakuville, voi jäädä kokonaisuus näkemättä.

Toinen asia mikä minua häiritsi elokuvassa oli se, että kun olen nähnyt jo kolme osaa X-Menejä, niin niihin hahmoihin on jo sopeutunut. Tuntui, että tässä elokuvassa nuo lapset nyt vaan leikkivät jotain. Miten junnut voivat koskaan pärjätä aikuisversioilleen? Kamala myöntää, mutta elokuvan paras kohtaus oli se kun Wolverine, eli Hugh Jackman, oli noin 1 minuutin ruudussa ja kähisi mutantteja rekrytoivalle Xavierille: "Go fuck yourself".


Toisaalta elokuvassa oli hyvää se, että näyttelijät eivät olleet mitään erityisen kuuluisia, koska kuuluisina heidät olisi varmaankin ollut vieläkin vaikeampi hyväksyä isompiensa kenkiä täyttämään. Tosin niin kuin joku kirjoitti - Magneton näyttelijä oli "as interesting as a piece of wood", eikä kovinkaan moni muukaan näyttelijä loistanut kiinnostavuudellaan. Kohtaus missä Xavier ja Magneto rekrytoivat mutantantteja oli kuitenkin ihan hauskaa katsottavaa. Jotenkin kuitenkin jäi sellainen olo, että ehkä siitäkin olisi voinut saada paljon enemmän irti. 

Hieman ristiriitaiset tunnelmat elokuvan katsomisesta jäi. Ei mikään loistava, mutta ei mikään maailman huonoinkaan...Tavallaan tekisi mieli vielä katsoa elokuva uudelleen, nyt kun sen voisi katsoa ilman mitään ennakko-odotuksia. Xavierin ja Beast:in näyttelijät olivat ihan sympaattisia...that's all i can say.

***

Ohjaaja: Matthew Vaughn
Pääosissa: James McAvoy, Michael Fassbender ja Jennifer Lawrence
Kesto: 132min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.