sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Driving Miss Daisy (1989)

Loman alun ansiosta pääsin taas purkamaan digiboksiani. Kätköistä löytyi klassikoksikin tituuleerattu  Palveluksessanne, Miss Daisy (Driving Miss Daisy).
Elokuva kiinnosti minua lähinnä sen idean takia; musta mies kuskailee rikasta juutalaisrouvaa ympäri maita ja mantuja. Voiko tämä olla oikeasti hyvä elokuva?
Yllätyin positiivisesti.
Elokuvan autokuskia esittää Morgan Freeman (musta mies, jonka white middle America:kin voi hyväksyä) ja kuskattavaa Daisy-rouvaa esittää mainio pitkän linjan näyttelijä - Jessica Tandy. Mielestäni Jessica oli erittäin uskottava Daisyn roolissa (Jessica Tandy voitti roolista pääosa Oscarinkin) ja oli oikeastaan koko elokuvan kantava voima.

Daisy on tottunut elämään itsenäistä elämää. Hän on ajanut autoaan aina itse ja venyttää penniään kuin eläisi vielä lapsuuden tiukkoja aikoja. Elokuva alkaa niin, että Daisy ajaa autollaan ojaan ja hänen poikansa (Dan Aykroyd) päättää palkata äidilleen kuskin. Daisy suhtautuu penseästi tähän uuteen tulokkaaseen, mutta ajan myötä hänen mielipiteensä muuttuu.


Vaikka onkin ennalta arvattavaa, että Daisy ja kuski ystävystyvät, ei se tapahdu imelästi vaan miltei huomaamattomasti ajan kuluessa. Elokuvassa aika kuluukin pitkin harppauksin ja tähdet saavat aina hetkittäin uuden maskeerauskerroksen. Elokuvassa käsitellään myös ohuesti rotuennakkoluuloja, mutta ne eivät ole kuitenkaan pääosassa.

Elokuva ei räjäytä tajuntaa. Elokuvaa seuratessa ei kuitenkaan kyllästy tai vilkuile kelloa vaan seuraa tapahtumien kulkua kuin sivullisena jonkun toisen ihmisen elämää. Ajoittain elokuva myös kosketti ja sai arvostamaan omaa elämää enemmän (niin laimealta kuin se kuulostaakin).
Driving Miss Daisy voitti parhaan elokuva Oscar-palkinnon.  

Oscar-elokuvien sijoittelussa Driving miss Daisy on huonoimmasta parhaimpaan, sijalla 69 (huonoin on 82.): "1989: the year the entire Academy felt guilty about racism". Olen osittain samaa mieltä, koska vastassa olivat kuitenkin mm. Kuolleiden runoilijoiden seura sekä My Left Foot. Joista molemmat elokuvat ovat mielestäni parempia kuin Driving.

***

Ohjaaja: Bruce Beresford (Kunnian kentät, Kaksoismurha)
Pääosissa: Morgan Freeman, Jessica Tandy ja Dan Aykroyd
Kesto: 99min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.