sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Footloose (1984)

Jostain syystä olen onnistunut välttämään Footloose-elokuvan, joka siivitti Kevin Bacon:in kuuluisuuteen. Lainasin elokuvan kirjastosta ja mielestäni virkailija katsoi minua hieman oudosti.

Elokuvassa nuori Kevin esittää Chicagon suurkaupungista äitinsä kanssa muuttanutta poikaa, joka joutuu keskelle pikkukaupungin yltiöuskonnollista ilmapiiriä. Baptisti-pappi (rehtori tv-sarjasta Kolmas kivi auringosta), jolla on ote koko yhteisöön, on tuominnut rock-musiikin, tanssin ja päihteet laittomiksi. Kevin ei voi hyväksyä jyrkkää ilmapiiriä ja päättääkin koko kaupungin paheksunnasta huolimatta järjestää koulun päättäjäistanssit. Kevinin rakkauden kohdetta esittää kaunis ja löyhämoraalinen Lori Singer, joka on myös tietenkin papin tytär.


Riehakas Footloose-kappale lähetti elokuvan matkaan hauskasti kasarimeiningillä. Pääosassa olivatkin musiikki ja tanssi. Elokuvan parhainta antia olivat sen tanssikohtaukset; Kevinin soolotanssi autiossa työpaikassaan sekä kun Kevin opetti ystäväänsä tanssimaan. Kevinillä oli moovsit hallussa, eikä hänen ystävänsäkään ollut hullumpi.

Tunnelma ahtaasta pikkukaupungista, jossa nuoret hormooneineen käyvät kuumana välittyi. Kaiken kieltäminen ei muuta nuorten luonnetta, sen myös kaupungin pappi aikanaan tajusi. Hyvä kohtaus olikin kun Kevin vakuutti papin siitä, että tanssit on pidettävä ja etteivät ne ole tie turmioon vaan tapa juhlia elämää.

Kevinin silmissä oli oikeanlaista paloa niin, että hän vaikutti uskottavalta henkilönä, joka haluaa muutosta asioihin, eikä ole tottunut istumaan toimettomana. Idealisti. Kevin oli vähän kuin 80-luvun James Dean. Nuoren kapinallisen teemana oli sukupuolten välinen kuilu sekä nuorison vieraantuminen, kuten Footloosessakin.

Muilta osiltaan elokuva oli hieman naiivi. Moni kohtaus tuntui myös hieman turhan liioitellulta ja draamaa oltiin saatu useaan kohtaan vaikka väkisin.















 Sarah Jessica Parkerilla on sivuosarooli Lori Singerin ystävänä (hirveä tukka).

***

Ohjaaja: Herbert Ross (Teräskukat, Funny Lady)
Pääosissa: Kevin Bacon, Lori Singer ja John Lithgow
Kesto: 107min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.