sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

La Moustache/Viikset (2005)

Inhottavaa, että ei voi yskän takia nukkua pitkään kerrankin kun saisi. Aamuohjelmaksi keksin katsoa pitkään minulla lainassa olleen Emmanuel Carreren samannimiseen kirjaan perustuvan elokuvan Viikset (La Mustache). Kirjailija on myös ohjannut elokuvan. Kiinnostuin Carreresta kun luin hänen loistavan kirjansa Valhe.

Elokuvassa viiksekäs mies (Vincent Lindon) kysyy vaimoltaan (Emmanuelle Devos), että mitäs jos nämä viikset lähtisivät pois. Vaimo vastaa epäröiden, että ei ehkä tykkäisi, koska on tottunut niitä jo 15 vuotta katselemaan. Mies kuitenkin päättää hankkiutua karvareuhkastaan. Seuraavana päivänä mies herää vaimonsa vierestä muikeana; mitäköhän vaimo ajattelee paljaasta nenänalusesta. Vaimo ei kuitenkaan miehen harmiksi huomaa mitään. Pariskunnan mennessä tapaamaan kavereitaan, eivät hekään huomaa miehessä mitään muutosta. Lopulta mies suuttuneena alkaa rähjäämään vaimolleen, että leikkasin viikseni, miksi et huomaa. Vaimo kuitenkin pelästyneenä väittää, että ei miehellä viiksiä alun alkaen ollutkaan.

Mies kyseenalaistaa oman mielenterveytensä sekä epäilee, että koko hänen lähipiirinsä on yhteisessä jekussa mukana. Tästä alkaa surrealismia lähentelevä seikkailu miehestä ja hänen viiksiensä vaikutuksesta maailman tilaan.


Nostan hattua, että Emmanuel on jaksanut ensin kirjoittaa kirjan, joka keskittyy miehen viiksiin ja tämän jälkeen vielä ohjannut siitä elokuvan. Jotenkin ajatuksen tasolla niinkin pienen ominaisuuden ympärille rakennettu elokuva tuntuu hienolta ja mielenkiintoiseltakin. Luulen, että elokuvakokemustani heikensi voimakkaasti se, että tiesin jo etukäteen elokuvan pääjuonen, elokuvassa kun ei hirveästi mitään muuta  tapahdu. Näyttelijöistä täytyy sanoa, että heitä oli mielenkiintoista katsoa. He olivat jotenkin hyvin rouheita ja luonnollisia rooleissaan. Mies oli karhea, karu ja todellinen miehen arkkityyppi. Kun taas vaimo oli pehmeän sensuelli naisen arkkityyppi. En tiedä mitä kirjailija/ohjaaja tarinalla haki, mutta jotenkin mieleeni nousi ajatus siitä, että "kuinka hyvin rakkaasi todella tuntevat sinut?"

Elokuva ei missään tapauksessa noussut suosikikseni, mutta ei sen parissa viettämäni aika yhtä tuskaakaan ollut.

Paikoin mielenkiintoinen artsy kinda movie.

**1/2

Ohjaaja: Emmanuel Carrera
Pääosissa:Vincent Lindon, Emmanuelle Devos ja Mathieu Amalric
Kesto:87min
Valmistusmaa:Ranska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.