sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 31. heinäkuuta 2012

Immortals (2011)

Se tunne kun elokuva lähtee käyntiin ja tajuaa ensimmäisen 15 minuutin aikana, että edessä on miltei kaksi tuntia kuraa - Immortals.

Kävin siis eilen katsomassa kyseisen 3D-muodossa kuvatun elokuvan. Se kertoo Kreikan mytologian jumalista, jotka ovat valinneet maanpäällä asustelevan ihmisen pojan - Theseuksen (Henry Cavill) - kukistamaan sotaisan ja raakoja keinoja säästelemättömän kuningas Hyperionin (Mickey Rourke). Jumalat, Zeus (Luke Evans) etupäässä, kun eivät halua puuttua ihmisten asioihin. Ovathan jumalat antaneet ihmisille vapaan tahdon juuri sen takia, että voivat itse selvitä sotkuistaan. Jumalat voivat Zeuksen luvalla puuttua asioihin vasta sitten kun vangitut Titaanit* pääsevät valloilleen

*Uranoksen eli taivaan ja Gaian eli maaemon poikia ja tyttäriä. Kuvataan jättiläismäisen suuriksi, ulkomuodoltaan ihmisen kaltaisiksi, väkivaltaisiksi olennoiksi, joita oli alun perin 12. Nuorempi jumalien sukupolvi - olympolaiset - syöksivät  Titaanit vallasta Titanomakhiassa ("war of the Titans")/ Wikipedia.

Titaanien vapauttaminen kuuluu kuningas Hyperioinin suunnitelmiin, mutta heidät voi kuitenkin vapauttaa vain henkilö jolla on hallussaan legendaarinen sotajumala Areksen takoma Epirus-jouskari, jota Hyperion etsii armeijansa kanssa ihmisuhreja säästelemättä. Neitsytoraakkeli (Freida Pinto) ohjaa kuitenkin visiollaan Theseuksen löytämään jouskarin ensin.


Kuten ehkä juonikuvauksesta huomasi on elokuvaa hyvin vaikea selittää ytimekkäästi. Rakenteellisesti siinä oli paljon vikaa. Mistä elokuva oikeastaan edes kertoi? Mikä oli sen pointti? Elokuvan alussa jumalallisesta jousipyssystä kohistiin niin paljon, että ajattelin elokuvan rakentuvan jotenkin sen ympärille, mutta loppujen lopuksi elokuvan protagonisti ei päässyt käyttämään sitä kuin pari hassua kertaa ennen kuin jo menetti sen. Nopeasti kävikin selväksi se, että elokuvassa kaikki muu on sivuseikkaa sen visuaaliselle ilmeelle ja värikkäille väkivaltakohtauksille. Tyylilliseti paljon olikin ammennettu suoraan 300:n laarista.

Näyttelijöistä sen verran, että Theseuksen esittäjä ei osaa näytellä. Näyttelyä ei varmasti auttanut kehnosti kirjoitettu dialogi. Cavill oli täysin hajuton ja mauton pökkelö tusinakasvo. Hän oli ainoastaan fyysisesti uskottava jonkinlaisena soturina. Pääosanaisessa, Pintossa, ei puolestaan sinällään ollut mitään vikaa, mutta taas kehnon käsikirjoituksen/ohjauksen tarjoamissa puitteissa ei päässyt oikein loistamaan. Esimerkiksi kohtaus jossa neitsytoraakkeli päätti luopua neitsyydestään Theseukselle näyistä luopumisen hinnalla, oli tehty niin kuin hän olisi luopunut tyyliin vanhasta villapaidastaan; Ei hirveästi tunnelma suuresta valinnasta jonkin vahvan rakkauden tms. tunteen takia oikein välittynyt.

Mickey Rourke pahiksena oli oikeastaan ainoa "valopilkku" koko elokuvassa. Hän varmasti hoiti badass-roolinsa jostain selkärangasta ja murskasi miehen pallit silmääkään räpäyttämättä. Toinen ei niin kehno oli Stephen Dorff Theseuksen kamuna. Tavallaan olisin toivonut, että hän olisi ollut pääosassa.

En tiedä miksi, mutta en ole nähnyt varmaan yhtäkään elokuvaa kreikkalaisista jumalista, jossa olisin ollut tyytyväinen jumalien ulkonäköön. Tässäkin valkoisissa kaavuissa ihme kultahäkkyrät päässä. En tiedä mikä olisi "uskottavaa", mutta ei näin!


Mielestäni 3D tekniikka ei antanut elokuvalle hirveästi mitään ekstraa. Kolmiulotteisuuden huomasi oikeastaan vasta kunnolla lopputekstien alkaessa.

Eli aikasta kökköä kamaa sisällöllisesti, mutta visuaalisesti hieno. Väkivaltakohtaukset  olivat myös aika hienoja. Kipu välittyi.

**

Ohjaaja:Tarsem Singh (The Cell, The Fall)
Pääosissa:Henry Cavill, Mickey Rourke ja John Hurt
Kesto:110min
Valmistusmaa:USA

3 kommenttia:

  1. Mielestäni nykyaikana ei ole tehty yhtäkään kunnollista kreikan mytologiaan perustuvaa elokuvaa. Ainoa, josta itse pidin, oli vuoden 97 Disneyn Herkules, jossa siinäkin oli muutettu aika rankalla kädellä, mutta se silti pysyy omana suosikkin kaikista Disney -elokuvista.
    Mutta yksi asia kalvaa minua. Miksi kreikan mytologiasta tulee kolme suuren budjetin elokuvaa kolmena vuonna peräkkäin?
    Clash of the titans(2010), Immortals (2011) ja Wrath of the titans (2012). Mielestäni kumpikaan ei menestynyt kovin hyvin, eikä kumpaakaan juuri arvostettu. En muutenkaan pidä siitä, että vanhaa pitäisi "raiskata" lipputulojen toivossa.

    VastaaPoista
  2. Kaipa Clash keräsi sen verran lipputuloja, että aihe tosiaan päätettiin "raiskata" loppuun. Minäkään en pidä noista mainitsemistasi elokuvista enkä koe, että mikään niistä olisi erityisen onnistunut. Tai no wrathia en ole nähnyt, mutta voin veikata etten pidä.

    2010 tuli myös Percy Jackson & the Olympians :The Lightning Thief, mutta ei varmaankaan kovin suurella budjetilla tehty.

    Mitään mainioita antiikin kreikan mytologia elokuvia ei tosiaan nyt tule ainakaan mieleen enkä Herkulestakaan ole nähnyt. Ehkä pitäisi se katsastaa. :)

    VastaaPoista
  3. Se kannattaa todellakin katsastaa. Se on loistava animaatioelokuva. Oma suosikkini Disneyn elokuvista. Kun se oli meillä VHS -kasettina, katsoin nauhan miltei puhki ja osasin sen melkein ulkoa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.