sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

915/1001 Scream (1996)

Voice esitti viikonloppuna Scream ja Scream2 elokuvat. Päätin katsoa ne uudestaan, koska olin juuri edellisenä päivänä katsonut digiboksiltani slasher-elokuvista kertovan dokumentin.

[Wikipedia: Slasher-elokuviksi (englannin sanasta slash 'viiltää, viillellä') kutsutaan kauhuelokuvia, joissa sarjamurhaaja  teurastaa nuorisoa erilaisilla teräaseilla. Tavallisesti murhaaja on kasvoton, epäinhimillinen ja lähes kuolematon. Slasherien tyypilliseen juonenkulkuun kuuluu, että päihteitä käyttävät ja seksiä harrastavat nuoret kuolevat ja siveelliset pelastuvat ja selviytynyt on lähes poikkeuksetta nainen. Väkivaltakohtauksille ja erikoistehosteille annetaan suuri paino. Tyypillisiä ovat myös jatko-osat, jotka noudattavat yleensä samaa kaavaa.]

Klassisia slashereita ovat elokuvat kuten Halloween ja Friday the 13th. Scream elokuva uudisti tätä genreä lisäämällä elokuvan normikaavaan huumorin ja itseironisuuden. Elokuvan budjetti oli myös huomattavan paljon suurempi mitä aikaisemmin oli, mikä näkyy muun muassa kuuluisilla näyttelijöillä kuten alun Drew Barrymorella ja pääosien Neve Campbellilla sekä Courteney Coxilla.

Ennen slasher-elokuvat olivat hyviä ponnistuslautoja muuten tuntemattomille näyttelijöille, vanhojen slasher-elokuvien katsomisessa osa hauskuutta piileekin julkkisten bongaamisessa nuorina ja tuntemattomina, kuten Jason Alexanderin, Kevin Baconin ja Johnny Deppin.


Scream kertoo äitinsä menettäneestä teinistä (Neve Campbell), jota alkaa vainoamaan naamiolla varustettu murhaaja. Murhaaja on kauhuelokuvafani, jonka periaatteena on, että jos tietää kauhuelokuvista paljon säästyy myös hengissä.

Courteney Cox näyttelee yli-innokasta reportteria, joka haluaa saada Campbellilta  haastattelun tästä hänen vainoajastaan. Coxia vikittelee murhia tutkivaa poliisia näyttelevä David Arquette. "Kivan" lisän elokuvaan toi myös aika ajoin ilmestyvä Tuksu menee naimisiin  -mainos, mikä antoi vähän lisää horroria elokuvaan.

Scream toimi genren uudistajana, joten pitää antaa jotain pisteitä siitä, mutta minun sydämeni kuuluu vahoille klassikoille. Jotenkin Scream näyttää minusta liian laadukkaalta ja näyttelijät ovat liian kauniita sekä puhtoisia. Vertakaan ei lennä kovinkaan näyttävästi ja kuolemat ovat suhteellisen mielikuvituksettomia. En myöskään pidä erityisesti Neve Campbellista näyttelijänä, jotenkin hänestä tulee aina mieleen lapsuuden sunnuntait ja Viiden juttu.

Elokuva on lähinnä teinikamaa, jossa splatter on minimissään. Puolet slashereiden viehätyksestä on minulle ainakin alhaisen budjetin fiiliksessä ja tietynlaisessa amatöörisen kokeilevassa otteessa.

**1/2

Ohjaaja: Wes Craven (Painajainen Elm Streetillä)
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox ja David Arquette
Kesto: 111min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.