sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 7. tammikuuta 2019

Joulupukki ja noitarumpu (1996)

Joulupukki ja noitarumpu on Mauri Kunnaksen ohjaama animaatioelokuva. Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 13. "Kotimainen lasten- tai nuortenelokuva". 

Korvatunturilla eletään kiireistä aikaa kun joulu lähestyy. Joulupukki saa totuttuun tapaan kasan kirjeitä lapsilta ympäri maailmaa. Yksi vanhalla kirjepaperilla oleva kirje Vekara Väkkärältä aiheuttaa kuitenkin pään vaivaa, kirjeessä kun on vain piirros. Joulupukki kiertääkin pajaa kyselemässä tulkintoja mystiselle toiveelle ja kaikilla tuntuu olevan oma näkemyksensä asiasta.

Ympäri Korvatunturia alkaa kuulua kummallista rummun kuminaa jonka myötä eriskummallisia asioita tapahtuu. Rummutuksen takaa löytyy yli 50 vuotias Vekara joka on katkera joulupukille kun ei toteuttanut hänen pikkupoikana tekemäänsä toivetta. Joulupukin flunssa yltyy eikä näytä pääsevän tonttujen mukaan jakamaan lahjoja. Vekara vihdoin kertoo kuvan todellisen merkityksen, joka on halu päästä pukin mukaan jakamaan lahjoja. Noitarummun avulla Vekara saa joulupukin kuntoon ja toive 50 vuoden takaa vihdoin toteutuu.

Vekara rumpuineen
Joulupukki ja noitarumpu tarjoilee tuttua Mauri Kunnaksen piirrustustyyliä pyöreine mutoineen ja rehevine väreineen ja hänen saman nimiseen kirjaanhan se perustuukin. Ääninäyttelijöihin on panostettu. Joulupukin muorina kuullaan Muumimammalta tuttu ääni: Ulla Tapaninen. Mukana on myös muun muassa Vesa Vierikko, Eija Ahvo ja Esa Saario. Rokkaavalla musiikillakin on keskeinen rooli.

Vajaan tunnin mittainen joulutarina on mukava hyvän mielen piirretty, jossa on Kunnakselle tutusti paljon yksityiskohtia ja rakastettavia hahmoja. Tämä on tullut sivusilmällä useampanakin jouluaattona katsottua, mutta nyt monena vuonna peräkkäin se on jäänyt tyystin väliin.

****
 
Ohjaaja: Mauri Kunnas
Pääosissa: Esa Saario, Ulla Tapaninen, Henna Haverinen
Kesto: 51min
Valmistusmaa: Suomi, Unkari

2 kommenttia:

  1. Kysymys kuuluu: sanooko se, että "poika tahtoo luurankopupun" :D

    VastaaPoista
  2. :D...ei! Tai en ainakaan sellaista kuullut.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.