sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 18. tammikuuta 2019

Kirja: Norse mythology (Neil Gaiman)

Omistamani Gaiman-kirjat
Neil Gaimanin skandinaavisesta mytologiasta tarinoita suoltava Norse mythology -teos sopii hyvin Helmet-haasteen kohtaan 27. "Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja".

Norse mythology koostuu useasta pienestä kertomuksesta, joissa Neil Gaiman on ottanut tarinan kertojan roolin ja valinnut mielestään mehukkaimmat palat Asgårdin jumalasukkejen seikkailuista.

Kuten kun Thor saa härän pää täkynään ongenkoukkuunsa Jörmungandrin, maailmankäärmeen, joka on niin pitkä, että yltää ihmisten maailman ympäri ja silti pystyy vielä puremaan omaan häntäänsä. Thor pääseekin usein esittelemään mittavia voimiaan ja lyhyttä pinnaansa.

Loki on myös kepposteluineensa usean tarinan tähti. Hän muun muassa huijaa nuoruuden omenoita hallinnoivaa Idunnia ja joutuu miltei polttokidutuksen uhriksi Jumalten alettua vanheta omenoiden puuttuessa. Myös Lokin tytärtä, Heliä, käydään tapaamassa kuolleitten maassa Helheimissä. Hel on puoliksi kaunis neito ja puoliksi kauniin neidon mädäntynyt ruumis. Maailmankäärme ja jättikokoinen Fenris-susi ovat myös Lokin kupeiden hedelmiä.

Kaikki päättyy Ragnarökiin tai ainakin alkaa uudelleen.

Tarinat ovat eläväisesti ja ytimekkäästi kerrottu ja niitä on helpompi lukea kuin lähdeteoksiaan Edda-tekstejä, joita olen joskus yrittänyt tulkita. Skandinaavisesta mytologiasta on ammennettu paljon taidetta, niin maalauksiin kuin teattereiden kankaillekin eikä ihme, koska niin mielikuvituksekasta kerrontaa on jumalkansasta keksitty. Mainioit Valhalla-sarjakuvat (tai niistä tehty animaatio) taisivat olla ensimmäinen kosketukseni tähän mytologian maailmaan ja hyviä ne olivatkin.

Sandman-sarjakuvien kautta Neilmanin tuotantoon tutustuneena olen nauttinut hänen fantasiapainotteisesta kirjallisuudestaan American godsin lukeutuessa lempikirjoihini. Tämä ei ihan sille tasolle yltänyt, mutta kaiken kaikkiaan...

mainio makupala.

****

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.