sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 14. tammikuuta 2019

Winter's Bone (2010)

Jennifer Lawrencen läpimurtoelokuvassa Winter's bone nuori nainen lähtee etsimään huumekauppias isäänsä. Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 2. "Elokuvassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä". Elokuva oli aikoinaan neljän Oscarin ehdokas, muun muassa naispääosasta (Lawrence) ja parhaan elokuvan -kategoriasta.

Teini-ikäinen Ree (Jennifer Lawrence) joutuu hoitamaan kahta nuorempaa sisarustaan ja mielenterveysongelmaista äitiään. Poliisi tulee ilmoittamaan, että hänen isäänsä ei ole löytynyt jonka pitäisi tulla oikeudenkäyntiin. Jos isä ei saavu, niin talo lunastetaan ja perhe jää kodittomaksi.

Ree lähteekin etsimään isäänsä, mutta hänen kysymykset tuntuvat vain ärsyttävän kaikkia eikä tyttö välty ongelmilta. Ainoastaan isänsä pelottavan veljen (John Hawkes) avustuksella Ree saa vihiä isänsä olinsijasta.

Raha ei tässä talossa asu
Tykkäsin Winters bonen vähäeleisestä tyylistä ja kuinka Lawrence nuoresta iästään huolimatta onnistui esittämään vastoinkäymisiin tottunutta elämän turruttamaa nuorta, jonka pitää ottaa vastuun taakka suuremmista asioista kuin pitäisi. Turpasaunan jälkeenkin sanoo vaan toteavasti kysymykseen siitä, että mitä hänelle pitäisi tehdä, että varmaankin tappaa.

Elokuvassa oli paljon vahvoja sivuosia kuten John Hawkes tai Dale Dickey, jotka osaltaan loivat tunnelmaa ahdistavasta ja sisäsiittoisesta köyhästä Jenkkien syrjäkylästä, jossa huumeet tai armeija antavat ainoan lohdun umpikujamaiseen elämään.

****

Ohjaaja: Debra Granik (Down to the Bone, Leave No Trace)
Pääosissa: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt
Kesto: 1h 40min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.