sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Jännästi kirjoitettu The VVitch: A New-England Folktale perustuu todellisiin pöytäkirjoihin 1600-luvun varhaisen Amerikan noitaoikeudenkäynneistä. Dialogia elokuvaan ollaan ammennettu näistä lähteistä. Jännä "tupla V" ilmeisesti perustuu siihen, että 1650-luvulla ei tämä kaveri W ollut suurelti käytössä.

Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 28. "Kannessa on kuu".

Briteistä lähtenyt uskonnollinen uusraivaajien perhe ei olekaan tyytyväinen Uuteen maahan. Varsinkin perheen rouva (Kate Dickie) haluaisi takaisin kotiin. Köyhyys iskee vasten kuusihenkisen perheen kasvoja vaikka perheen isä (Ralph Ineson) parhaansa yrittääkin. 

Perheen vanhin lapsi Thomasin (Anya Taylor-Joy) alkaa osoittaa naiseuden merkkejä, joka saa perheen äidin takajaloilleen. Tytär onkin hänen pettymystensä likasanko. Vanhemmat päättävät, että on aika lähettää tytär jonkun perheeseen siivoamaan, niin on yksi suu vähemmän ruokittavana. Lapset kuitenkin kuulevat vanhempiensa suunnitelman ja päättää vanhin poika Caleb (Harvey Scrimshaw), että metsästää pelottavasta metsästä syötävää niin paljon, että Thomasia ei tarvitsisi lähettää pois. 

Homma kuitenkin räjähtää käsiin kun Caleb ja Thomasin lähtevät kaksistaan metsälle, jonne ei saisi potentiaalisten noitien (ja susien) takia mennä. Caleb palaa retkeltä jollain tavalla manattuna ja Thomasin saa äitinsä vihat päälleen. Isäkin alkaa uskoa, että ehkäpä Thomasin on tosiaan kaiken takana.

Pienet kaksoset eivät auta asiaa, jotka ovat pitkään pilkanneet siskoaan noidaksi. 

Thomasin on nuori nainen, mutta onko myös noita?
Luen tällä hetkellä tietokirjaa Ruotsin ja Suomen noitaoikeudenkäynneistä sekä siihen johtaneesta hysteriasta ja varsinkin lapsien käytöstä silminnäkijöinä noituudelle. Elokuvassa olikin havaittavissa ohjaajan tekemä taustatutkimus. Elokuvassa oli selkeä alleviivaus sille, että naiseuteen puhkeava tytär koettiin uhkana (perheen äiti pelkäsi että viettelee miehensä ja oman veljensä) ja oli helppoa heittää hänet syntipukiksi syyttämällä kaikesta kurjuudesta häntä. Toki elokuva "poikkesi" totuudesta siinä mielessä, että loppua kohden homma meni enemmän fantasian puolelle ja esitettiin, että oikeita noitia onkin olemassa. 

Mielestäni elokuva olisi toiminut paremmin, jos se olisi ollut vain yksi kuvaus tilanteesta joka johti noituudesta syyttämiseen, koska nykyään sellainen tuntuisi (ainakin länsimaissa) naurettavalta. The VVitch oli hidastempoinen ja jotenkin teennäisen oloinen. Lapsinäyttelijät olivat hyviä ja kontrasti suloisten lapsien ja ilkeän noituuden välillä oli toimiva. Oletin elokuvan nimen perusteella, että elokuva olisi pyörinyt enemmän jonkun yhden noidan ympärillä, mutta näin ei ollutkaan. 

Tästä olisi saanut paremman. Potentiaalia oli.

***

Ohjaaja: Robert Eggers
Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Kesto: 1h 32min
Valmistusmaa: UK, Kanada, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.