sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Kirja: Vaarallinen Juhannus (Tove Jansson)

Olen kirjoittanut blogiini joskus aikaisemmin muutaman kirja-arvostelun ja päätinkin nyt tuoda Helmetin lukuhaasteen innoittamana haasteen mukaiset kirjat elokuvien rinnalle tähän blogiin arvosteluiden muodossa. Kirjat tunnetustikin kestää pidempää lukea kuin elokuva katsoa (yleistäen), mutta pyrin aina samanaikaisesti ainakin jokseenkin katsoa elokuvan ja lukea kirjan samaan haastekohtaan kuuluen. 

Tove Janssonin kirjoittama viides muumi-kirja sijoittuu Helmet-haasteen kohtaan 28. "Kirjan kannessa on kuu". 

Muumipeikko perheineen joutuu tulvan varaan. Lainehtimasta löytyy teatteri, josta seurue saa turvan. Juhannus sujuu mukavassa porukassa Muumipapan kirjoittaman teatteriesityksen merkeissä, johon lopulta kaikki katsojat saavat osallistua. Pääsymaksuksi kelpaa toki vain ruoka, jota kaikki saavat lopulta nauttia. 

Vaarallinen Juhannus on mainio onnellisuuden opas ajalta jolloin itseapukirjat eivät olleet vielä niin trendikkäitä. Kirjassa on vahvaa sanomaa siitä, että elämä on seikkailu ja paljon riippuu omasta asenteesta näetkö vastaan tulevat asiat negatiivisesti vai positiivisesti. Kirjassa on myös aistittavissa tervehenkinen kapina yhteiskunnan turhia sääntöjä vastaan Nuuskamuikkusen tuhotessa sääntökylttejä tarpeettomista asioista mennen tullen. Tove Janssonin mielikuvituksekkaasta maailmasta kiinnostavine hahmoineen sai irti vielä näin aikuisiälläkin. Olin nähnyt kirjasta tehdyn animaation, mutta kirjan luin vasta nyt ensimmäistä kertaa. Hahmot ovatkin ikuistuneet mieleeni niinä joita muumi-animaatioissa on tottunut näkemään ja olikin virkistävää lukea Toven kuvausta näistä "alkuperäisistä" hahmoista. Mukana oli myös paljon kuvituksia.

Tämä kuva on tullut vastaan muumimukeissa
Useinpien suomalaisten tapaan (ja monien aasialaistenkin) minulla on kasa muumimukeja kulhoineen, purnukkaa, liinavaatetta ja Pez-koneitakin. Suomalaisista hahmoista ei olla juuri tehty Pezejä, mutta ainakin Muumit sekä Angry birdsit ovat päässeet tähän harvinaiseen joukkoon.

Joulupukki toi Mörkö-suklaatakin
Muumien suosio on helppo ymmärtää. Persoonalliset hahmot ujosta räväkkään ovat tasa-arvoisia eikä kukaan ole toistaan parempi vaan kaikille on oma tilansa. Useimmilla Muumeja edes vähän nähneellä on suosikkinsa, jonka kuvalla varustettu muki on pakko hankkia, koska se ikään kuin edustaa omaa arkkityyppiään. Minun ensimmäinen hankinta olikin Mörkö. Myöhemmin Mörkö ei enää tuntunut niin omalta kuin Nuuskamuikkunen. Sitten tuli muutama lahjaksi ja pari hankin itse niiden iloa tuottavan kuvituksen takia. Muumimuki onkin helppo lahja, koska useimmat niistä kuitenkin tykkäävät ja samalla voi kuvalla heijastaa lahjan saajan persoonallisuutta jollain tapaa. Nyt tämä alkaa kuulostaa muumimuki-mainokselta, joten yhteenvetäen:

Vaarallinen Juhannus oli helppolukuinen seikkailu josta jäi hyvä mieli

****

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 1954

6 kommenttia:

 1. Ai ajattelit sitten oikein löytää Helmet-haasteeseen viisikymmentä kirjaa ja viisikymmentä elokuvaa? Todella upeaa! Isosti tsemppiä.

  Itse aion koittaa jos saisi yhteensä 50 teosta (kirjaa tai elokuvaa) tarkasteltua vuonna 2019, jotka sopisivat haasteeseen... Ja siinäkin on jo tekemistä... :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä! :D Vuoden alussa on aina helppo uhota.

   Poista
 2. Mörkö suklaata. Nyt olen nähnyt kaiken, heh.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla seuraan tätä haastettasi. Olisipa siistiä kun saisi itsekin luettua 50 kirjaa vuoden aikana! Valitettavasti nykyään lukeminen jää aina vaan kaiken muun tekemisen jalkoihin.

  Itse en ole oikein välittänyt Muumeista sitten lapsuuden, mutta on kyllä ihan hauska seurata miten ihmiset onkin hurahtanut siihen. Ja ilmeisesti muumituotteita tosiaan pidetään helppona lahjana, minäkin olen joskus saanut Muumipeikko-peltipurkin lahjaksi. Se onkin ainoa omistamani muumituote :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tehty jonkin verran tutkimusta sosiaalisen median vaikutuksesta keskittymiskykyyn ja ainakin omalla kohdallani huomaan, että lukemiseen keskittyminen on paljon haastavampaa kuin nuorempana jolloin kirjoja tuli kulutettua aivan huolella. Toivonkin tämän haasteen jollain tavalla kohentavan tuota keskittymiskykyä pyrkien leikkaamaan aikaa kännykällä tai koneella turhuuksia selaillen. Saas nähdä onnistuuko! :)

   Se on jo aika hyvin jos on vain yksi muumi-juttu talossa! :D

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.