sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Miekkailija (2015)

Klaus Härön ohjaama tositapahtumiin perustuva Miekkailija voitti vuoden 2016 Jussi-palkinnon parhaana elokuvana. Tämän takia asetankin elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 5. "On ollut ehdolla kotimaisen palkinnon saajaksi". Huomasin, että Helmetiltä oli tullut oma haasteensa elokuville, mutta kun ehdin jo aloittamaan tällä kaavalla, että käännän kirjahaasteet elokuville sopivaksi, niin jatkan samalla linjalla.

KGB:tä karussa oleva miekkailija Endel (Märt Avand) pakenee Leningradista Viron pieneen Haapsaluun liikunnan opettajaksi. Köyhän kaupungin lapsille ei ole oikein mitään liikuntavälineitä, joten Endel päättää perustaa miekkailukerhon.

Nyreä miekkailuopettaja huomaa alkavansa välittää nuorista räkänokista. Leningradissa pidetään miekkailuturnaus, johon lapset haluavat kovasti osallistua. Sinne meno tarkottaisi kuitenkin Endelille huonoa. Hänen hyvä ystävänsä Aleksei (Kirill Kär) on ehdottomasti sitä mieltä, että miehen pitäisi pysyä kaukana Leningradista. Samoin kuin tuore rakkauden kohde Kadri (Ursula Ratasepp), jolle on kertonut hämärästä menneisyydestään.

Kielloista huolimatta Endel päättää osallistua turnaukseen neljän lupaavimman oppilaan voimin.

Kuvan roolihahmo Marta synnytti kipinän opettamiseen miekkailua lapsille
Miekkailijaa oli mukava seurata ja sen nautinto syntyi pitkälti sen ennalta-arvattavuudesta. Vähän kuin Disney-leffassakin tietää, että hyvä lopulta voittaa, mutta sinne pääsyn koukeroita silti jännittää. Pääosaa esittänyt Märt hallitsi elokuvaa vähäeleisyydellään. Miekkailijassa oli muutenkin osuvat näyttelijät. Ainoa minkä tarpeellisuutta jäin hieman pohdiskelemaan oli mukaan ympätty Endelin ja Kadrin rakkaustarina, joka vedettiin pikakelauksella siinä sivussa kun Endel loi suhdetta opettamiinsa lapsiin.

Elokuvauksellisesti Miekkailija näytti hyvältä eikä tarina vaikuttanut loppuun kalutulta aiheelta. Katsojalle ei koskaan kerrota miksi KGB jahtaa Endeliä eikä sillä loppujen lopuksi olekaan merkitystä.

****

Ohjaaja: Klaus Härö (Äideistä parhain, Postia pappi Jaakobille)
Pääosissa: Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Hendrik Toompere Sr.
Kesto: 1h 39min
Valmistusmaa: Suomi, Viro, Saksa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.