sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Kirja: Kadonnut symboli (Dan Brown)

Dan Brownin kirjoittama Kadonnut Symboli on symbolin lisäksi kadonneen henkilön jäljillä ja sen takia asetankin kirjan Helmet-haasteen kohtaan 2. "Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä".

Kadonnut symboli on kolmas Dan Brownin kirjoittama Robert Langdon -seikkailu. Tuttua symbologia päästään seuraamaan tässä vauhdikkaassa jännärissä, joka vie lukijan vapaamuurareiden historiaan Washingtonin kaupunkiin.

Robert Langdon lähtee pitämään luentoa ystävänsä Peter Solomonin kutsumana Washingtoniin, mutta päivästä ei tulekaan perus työkeikka kun hän saa ikävällä tavalla huomata, että hänen ystävänsä on kaapattu ja hänen tulee ratkaista muinainen arvoitus pelastaakseen ystävänsä. Solomonin sisar, joka on tutkinut tieteellisesti muun muassa sielun olemassaoloa, tempautuu mukaan seikkailuun pelastaakseen veljensä mystisen tatuoidun lihaskimpun käsistä.

Luin noin kymmenisen vuotta sitten Dan Brownin koko siihen astisen tuotannon. Kirjat olivat helppolukuisia ja hyvin kirjoitettuja. Tuntui, ettei kirjaa malttanut lopettaa kesken. Sitten aloitin Kadonneen symbolin ja taukoa kertyikin useita vuosia. En usko että se oli niinkään kirjan syy, koska luin nyt kirjan loppuun samanlaisella innolla kuin aikaisemmatkin teokset vaikka tämä kirja onkin saanut mututuntumalla hieman heikommat arvostelut kuin edeltävät Langdon-tarinat. Myös elokuvaohjaaja Ron Howard skippasi tämän kirjan väliin tehtaillessaan Langdon-elokuvia. Tosin haastattelussa hän sanoi että kirja oli mainio, mutta hieman liian samanlainen kuin edeltäjänsä eikä siksi sen aika ollut ainkaan vielä. Ehkäpä siksi minullekin tuli se vuosien tauko kun alkoi tuntua saman toistolta.

Dan Brownin kirjoja on kiva lukea koska ne ovat niin eläväisesti kirjoitettu, jännitystä osataan luoda mainiosti ja on kiva palata tutun hahmon maailmaan. Uskontotieteilijänä myös kirjojen uskonnollinen maailma kiehtoo. Toki Brownin kirjoja ollaan arvosteltu siitä, että fiktiota ja faktaa sekoitetaan niin että lukijoille voi jäädä totuudesta väärä käsitys. Romaani pitää kuitenkin ottaa romaanina eikä tieteellisenä teoksena. Mielestäni tämä ei ole kirjailijan syy vaan lukijan, jos ei kyseenalaista lukemaansa.

****

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2009

2 kommenttia:

  1. Da Vinci Koodia yritin lukea, mutta kesken jäi. Olin tosin ehtinyt jo leffaversion tuolloin katsomaan, joten saattoi olla hyvinkin syynä kirjan kesken jättämiseen. Muita kaverin opuksia en ole lukenut riviäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei selkeästikään kaikkien "kuppi teetä". :) Jos se ei innostanut, niin tuskinpa mitkään muutkaan. Aika samalla tyylillä vetää.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.