sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 24. tammikuuta 2019

The Muppet Christmas Carol (1992)

Muppettien joulu (The Muppet Christmas Carol) on Charles Dickensin rakastettuun kirjaan: "A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas" perustuva Muppet-elokuva. Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 12. Elokuva liittyy Isoon-Britanniaan, koska tapahtumat sijoittuvat Lontooseen.

Scrooge (Michael Caine) on vanha kärttyisä mies, joka ei ole hyvällä tuulella edes jouluna. Häntä ei haittaa vaikka köyhät kuolisivat kunhan maksavat velkansa hänelle ensin. Uskollinen kirjanpitäjä Kermit (Steve Whitmire) on ainoa, joka näkee hitusen hyvyyttä julmassa pomossaan vaikka hänellä on rampa lapsi, "pikku-Tim", jonka kohtalona väijyy varhainen kuolema.

Scrooge saa vieraakseen kummittelevat kollega-veljekset, jotka varoittavat häntä tämän kohtalosta jos jatkaa samalla linjalla. Kitupiikki kohtaa jouluyön aikana kolme kummitusta; menneisyyden, nykyisyyden sekä tulevaisuuden aaveet. Mies herää huomaamaan, että ehkäpä hän onkin toiminut väärin ja on aika muuttua.

Elokuvan kertojina toimii Charles "Gonzo" Dickens (Dave Goelz) sekä Rizzo-rotta (Steve Whitmire). 

Muppetit joulutarinassa
Muppettien joulu on aivan mahtava elokuva ja saa kaipaamaan enemmänkin nukke-elokuvia nykyisten tietokoneanimaatioden rinnalle. Nuket olivat niin hyvin tehtyjä ja eläväisiä. Koko elokuvaa seuraa hassunkurinen huumori, joka nauratti näin iäkästäkin naista. Parhautta oli muun muassa kohtaus jossa Scroogen alaisina toimineet kirjanpitäjä-rotat halusivat lisää hiiliä työpaikkansa lämmitykseen. Ehdotus johti Scroogen vihjailuun rottien nopeasti tapahtuvasta työttömyydestä, niin  silmänräpäyksessä rotat olivatkin lannevaatteissa soittamassa ukulelea kun tulikin yhtäkkiä niin trooppista.

Nukkien söpöys ja Michael Cainen loistavasti esittämä törppö olivat hyvä vastapari kun kuka nyt voisi tosielämässä olla noin ilkeä jollekin kylmyydestä tärisevälle ihanalle joululauluja laulavalle jänis-nukelle? Elokuva oli laadukkaasti tehty ja joulun hengetkin loivat omaa magiaansa. Varsinkin ensimmäinen haamu oli todella henkeäsalpaava efekteiltään. Kertojapari: Gonzo ja Rizzo toivat oman mausteensa komediallaan tuttuun tarinaan. Elokuva onnistui kuitenkin myös koskettamaan komediallisuudestaan huolimatta.

Loistava pätkä.

****

Ohjaaja: Brian Henson
Pääosissa: Michael Caine, Dave Goelz, Steve Whitmire
Kesto:1h 25min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.