sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 28. heinäkuuta 2012

How to train your dragon (2010)

Lainasin kirjastosta Kuinka koulutat lohikäärmeesi (How to train your dragon). Elokuva on Dreamworks animationin (Shrek, Kung fu panda) suht tuore animaatio. Dvd:n takakansi genretti elokuvan "lasten animaatioelokuvaksi". Milloinkohan tuollaisista kohderyhmäluokitteluista päästään eroon? Animaatio ei automaattisesti tarkoita elokuvaa vain lapsille. Teletappien ja Waltz with Bashir :in välillä on kuitenkin aika iso kirjo eri tasoista materiaalia. 

Elokuvan juoni löytyy viikinkiheimopäällikön pojan Hikan (Hiccup) ja loukkaantuneen lohikäärmeen välisestä ystävystymisestä ja sen aiheuttamista ongelmista. Hikkaa ääninäyttelee mm. The Sorcerer's Apprenticesta tuttu Jay Baruchel. Hänen hahmonsa on tässä periaatteessa sama kuin Apprenticessa eli hän on muskelikkaista viikingeistä poikkeava verbaalirikas hintelä tiedenörtti. Nörttibuumi on tullut nähtävästi myös animaatioihin. Hahmo on kuitenkin mielenkiintoinen ja tarpeeksi erilainen muista animaatiosankareista. Hikka on oikeastaan antisankari, vähän Shrekin tapaan, hän kun ei tahdokaan tappaa lohikäärmeitä niin kuin heimossa on ollut perinteenä vaan elää heidän kanssaan sovussa. Elokuvassa kaikaa Martin Luther Kingin I Have a dream; "...We hold these truths to be self-evident, that all men [and dragons] are created equal...."  

                                        
Vanhana fantasiafanina elokuva vaikutti jo alkujaan mielenkiintoiselta, olihan luvassa lohikäärmeitä. Myös elokuvan sijoittuminen viikinkiyhteisöön sai minulta lisäpisteitä. En muista milloin olisin nähnyt Norjalaisen mytologian tai lähinnä viikinkien ympärille sijoittuvaa animaatiota sitten mainion Valhallan. Tosin tämän elokuvan tapahtumat sijoittuivat Norjan sijaan (myyttiseen) Öystilään (eng. Berk).

Hauskoista hahmoista, mukavasta dialogista ja hyvästä ympäristöstä huolimatta tarina ei tarjoa suuria yllätyksiä tai elämää suurempaa draamaa. Hauskoja tilanteita kuitenkin riittää, muun muassa Hikan saadessa äitinsä vanhan rintapanssarikupin kypäräkseen - Breasthelmetin.
Vaikka elokuva toistaa samaa vanhaa "listen to your heart" -hokemaa, ei se kuitenkaan sorru liikaan imelyyteen.

Elokuvan voisikin kiteyttää: Full of wit, but no surprises.    

***1/2

Ohjaus: Dean DeBlois, Chris Sanders                                  
Pääosissa: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson
Kesto: 1.34h
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.