sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

The Day After Tomorrow (2004)

The Day After Tomorrow kertoo tarinan maapallon valtaavasta  jääkaudesta.

Ilmastontutkijana toimiva Jack Hall (Dennis Quaid) ennustaa, että uusi jääkausi on tulossa noin 100 tai 1000 vuoden kuluttua. Hän esittää teoriansa yhdysvaltojen hallitukselle, mutta he eivät aijo tehdä mitään muutosta ehkäistääkseen tulevaa ilmastonmuutosta.

Jackilla on teini-ikäinen poika Sam Hall (Jake Gyllenhaal), joka osallistuu New Yorkissa pidettävään tietovisailuun ihastuksensa (Emmy Rossum) ja yhden muun tyypin kanssa. Sam huomaa perille päästyään, että New Yorkin sääolosuhteet ovat kaoottiset. Kolmikko päättää paeta tulvivia katuja pakoon vanhaan kirjastorakennukseen.

Terry Rapsonin (Ian Holm) johtama tutkimusryhmä huomaa, että sääolosuhteet ovat joka puolella Yhdysvaltoja kaoottiset ja epänormaalit. Rapson ottaa Jackiin yhteyttä, koska hän on ainoa mies, jolla on edes jonkinlainen teoria tämankaltaisille säätapahtumille. Jack ehdottaakin, että koko Yhdysvaltojen eteläosa evakuoidaan etelään, jopa Meksikoon asti. Pohjoiselle Yhdysvaltojen osalle ei voi enää tehdä mitään; Peli on siellä jo menetetty.

Jack on huolissaan vaimonsa (Sela Ward) kanssa New Yorkiin jumiutuneesta pojastaan ja päättääkin poikansa puhelun motivoimana lähteä kahden kamunsa kanssa häntä pelastamaan. Ehtiikö Jack ajoissa paikalle ennen kuin koko New Yorkin populaatio on jäätynyt kuoliaaksi?


Jollain hämärällä tavalla nautin katastrofi-elokuvista. Mielestäni esimerkiksi Deep impact on ihan jännä. The Day After Tomorrow taas oli aivan liikaa. Homma lähti käsistä jo heti sen käsittämättömässä avauskohtauksessa, jossa Jack päätyy roikkumaa hakkuun varassa kuilun reunalla. Selväksi ainakin tehdään se, että edessä on kova kyyti, oletko valmis?!

Täytyy sanoa, että mielestäni Dennis Quaid sopii jotenkin tämänkaltaisiin elokuviin. Hänestä löytyy uskottavaa sankarimiestä sekä huolissaan olevaa isää. Mielestäni elokuvan paras kohtaus olikin se, kun hän lensi helikopterilla poikansa kanssa turvaan ja katsoi häntä samanaikaisesti helpottuneena sekä ylpeydellä - hän todella vangitsi sen tunteen!

Jake Gyllenhaal teki ihan hyvän perussuorituksen. Näytti niin nuoreltakin, voi että.

Ian Holmin johtamasta kuolemaan tuomitusta tiimistä tuli jotenkin mieleen Titanic-elokuva, kun ne soittajat jäi soittamaan sinne laivaan vaikka tiesi että se uppoaa. Eli siis ehkä hieman liikaa draama ja ehkä hieman turha juonikuvio.

Sitä en osaa sanoa, että olisko tällainen äkillinen jääkausi tieteellisesti mahdollista, mutta se lienee sivuseikka. Tavallaan ihan mielenkiintoinen ajatus, koska ihmiskuntamme historiassa tällainen jääkausi on jo ainakin kerran ollut. Ehkä jossain määrin ihmiset salaa toivovat tällaisia luonnonkatastrofeja, että voisimme nollata liian nopeasti kehittyvän yhteiskuntamme - back to basics. Jos saisimme aloittaa kaiken alusta - kuin Terra Novassa kuunaan - niin en usko, että olismme mitenkään fiksumpia toisella kierroksella. Ihmisluonto on kuitenkin ihmisuonto, niin hyvässä kuin pahassakin.

Näin elokuvan ensimmäisen kerran isolta kankaalta ja sinne se sopikin ihan hyvin. Kaikki draama ja kaaos oli paljon vakuutavampaa kuin kotisohvalta nähtynä.

Eri kaaos, sama kaava.

**1/2

Ohjaaja: Roland Emmerich (Independence day, Godzilla, 2012)
Pääosissa: Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal ja Emmy Rossum
Kesto: 124min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.