sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

716/1001 Ghostbusters (1984)

Kenelles soitat? No Haamujengille tietty. Katsoin juuri televisiosta tulleen Ghostbusters-elokuvan. Tämä kuuluu niihin kasarihelmiin jotka on skidistä asti tullut katsottua uudestaan ja uudestaan.

Yliopistolla tutkijoina toimivat parapsykologisista ilmiöistä kiinnostuneet; tohtori Venkaman (Bill Murray), tohtori Stantz (Dan Aykroyd) ja tohtori Spengler (Harold Ramis) saavat nollatutkimuksiensa takia potkut. Koska rahaa on saatava ja yksityisellä sektorilla työskennellessä pitäisi saada tuloksiakin, päättävät pojat muodostaa Haamujengi-yrityksen, jonka tarkoituksena on hävittää kaupungissa vaanivat yliluonnolliset riiviöt.

Alun hiljaiselon jälkeen saa Haamujengi ensimmäisen tehtävänsä, kun Sigourney Weaverin näyttelemä Dana Barrett saapuu poikien toimistoon; jääkaapista on kuulunut kummia. Danaan silmänsä iskenyt Venkman lähtee tutkimaan asiaa, mutta löytää vain jääkapin täynnä roskaruokaa. Ensimmäisen keikan jälkeen tapauksia alkaa sataa kiireeseen asti ja Haamujengi saa vanhvistusta yhden miehen (Ernie Hudson) verran. Valheelliseen turvallisuudentunteeseen tuudittautunut Dana saa kokea yllätyksen, kun pahuuden voimat rymyävät jälleen hänen huoneistossaan. Tällä kertaa Dana ei pääse kuitenkaan vähällä, koska pahuuden voimat valtaavat hänen ruumiinsa. Danasta tulee "portinvartija" kun hänen nörttimäisestä verontarkastaja naapuristaan (Rick Moranis) tulee riivauksen kautta "avaimen hallitsija". Näiden kahden kohdatessa pääsee helvetti valloilleen.

Kaiken tämän tapahtuessa aiheuttaa oman osansa ongelmista myös yli-innokas ympäristötarkastaja (Walter Peck), joka vapauttaa Haamujengin nappaamat aaveet turvallisuusuhkan varjolla.

Ghostbusters!

Mitäs tästä nyt voi sanoa, se on Ghostbusters! Legenda jo syntyessään. Tästä pitäisi varmasti katsoa jonkin sortin "making of", mutta varmaankin ensimmäisiä huumorilla tehtyjä "kauhuelokuvia". Dan on mainio intohimoisena tutkijana ja Bill puolestaan hauska naisia vikittelevänä sanaseppona. Ernie Hudson ei päässyt hirveästi näyttämään osaamistaan, mutta oli kuitenkin sopiva lisä joukkoon. Sigourney toi taas omilla näyttelijänlahjoillaan uskottavuutta muuten hassuun tarinaan. 80-luvun kuuma nimi Rick Moranis (mitä hän muuten nykyään puuhailee?!) oli taas sopiva vastakohta viisaalle ja kauniille Sigourneylle.

Ghostbustersissa on kaikki hyvän viihde-elokuvan ainekset; hyvät näyttelijät, vähän huumoria, vähän romantiikkaa ja vähän jännitystä. Ja kaikki tämä mielikuvituksellisen fantastiseen pakettiin käärittynä. Ghostbusters nyt vaan on genrensä aatelia!

Nyt on ilmeisesti Ghostbusters 3.nen vireillään. Saas nähdä vetääkö vertoja lähteilleen. Ainakin alustavasti on saatu paljon alkuperäistä poppoa mukaan elokuvaan, mm. Bill, Sigourney, Dan, Harold ja Hudson.

****

Ohjaaja: Ivan Reitman (Lastentarhan kyttä, Identtiset kaksoset, Evoluutio)
Pääosissa: Bill Murray, Dan Aykroyd ja Sigourney Weaver
Kesto: 105min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.