sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

House M.D.: Season 1 (2004)


Alan keski-ikäistyä siihen vauhtiin, että päätin lainata kirjastosta paljon kehutun House-sarjan ensimmäisen tuotantokauden.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat sairaalaan, jossa Gregory House (Hugh Laurie) toimii johtavana lääkärinä kolmelle avustajalääkärilleen. Sairaalaa pyörittää kuvan kaunis Dr. Lisa Cuddy (Lisa Edelstein). Koko ensimmäistä kautta varjostaa herra "money backs", joka uhkailee vievänsä rahansa muualle, jos House ei tanssi hänen pillinsä mukaan. En ole ihan varma oliko kaikissa jaksoissa, mutta melkein kaikissa jaksoissa oli mukana joku vieraileva  "sarjatähti".

Kaikkien jaksojen kaava on kutakuinkin sama pienine variaatioineen. House huomaa tavanomaisesti sairaassa potilaassa, jotain poikkeavaa (vakavaa). Potilas otetaan osastolle sisään, jossa House tiimeineen yritää ratkaista potilaan sairautta. Ensimmäisellä kerralla diagnoosi osoittautuu yleensä vääräksi, mutta sitten viimeisen 15 minuutin sisällä House keksiikin, että mikä potilasta oikeasti vaivaa.

Ensimmäisessä kaudessä oli yksi hieman poikkeava jakso, Three stories, jossa House joutuu sairaustapauksen takia opettamaan diagnostiikkaluokkaa ja hänen teoreettiset potilastapaukset heräävät henkiin. Jaksossa vierailee myös Carmen Electra. Ilmi käy myös syy siihen miksi House linkkaa ja tarvitsee kävelykeppiä.

Koko kauden kantavana juonena on herra Money backsin lisäksi se, että Housen avustajana toimiva Allison Cameron (Jennifer Morrison) ihastuu häneen.

House on luonteeltaan kyyninen ja kärttyisä, mutta hänellä on yksi ystävä Dr. Wilson (Robert Sean Leonard), joka selventää usein verbaalisesti mitä House sanomisillaan tai tekemisillään oikeasti tarkoittaa (mikä oli välillä aika ärsyttävää).
Sarjan  vahvuutena pidän Hugh Laurieta. Olen "Kyllä Jeeves hoitaa" -sarjan fani ja kuten varmaan kaikki tietävät, niin siinä Hugh Lauriella on varsin erilainen rooli tyhjäpäisenä porvarina. Hauskaa olikin seurata Hughia nyt varsin erilaisissa puitteissa. Mutta vaikka Hugh osaakin näytellä, niin silti tietyt maneerit toistuivat kyllästyttävyyteen asti. Kuten katseen laskeminen, jos joku sanoi jotain osuvaa hänen katkeroituneesta luonteestaan. Dr. Wilsonin sekä Dr. Cuddyn näyttelijöistä pidin myöskin.

Sarjan heikkoutena pidän sen kaavamaisuutta. Mietinkin, että kun tämän ensimmäisen kauden aikana alkoi jo syntyä pientä turhaantuneisuutta toistoon, niin mites seuraavat seitsemän tuotantokautta? Onko se tätä samaa?

Sairaalasarjojen viehätys löytyy varmastikin hieman samanlaisista syistä kuin poliisisarjojen. Mysteerien ratkaiseminen on noin yleisesti ottaen jännää katsottavaa. Ja jos siihen vielä lisää sen, että jonkun henki on vaarassa on kaikki ainekset menestyssarjaan koossa.

Sarjaa katsoi ihan mielellään, mutta en nyt täpinöissäni kuitenkaan ollut.

***

Luoja: David Shore
Pääosissa: Hugh Laurie, Lisa Edelstein ja Omar Epps
Kesto: 55min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. Olenkohan ollut sitten keski-ikäinen jo kahden vuoden ajan? Olen nimittäin nähnyt jokaisen suomessa ilmestyneen House -sarjan jakson ja rakastan tätä sarjaa yli kaiken. On ihmeellistä, miten he pystyvät pitämään sarjan tuoreena, vaikka käyttävätkin samaa kaavaa jaksosta toiseen. Lisäksi tässä sarjassa näyttelee maailman paras Brittinäytteliä. Hugh Laurie.

    VastaaPoista
  2. :D Et varmaankaan. Olen vain lähinnä kuullut keski-ikäisiltä, että tykkäävät sarjasta, mutta kyllä ilmeisesti muutkin...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.