sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

Knowing (2009)

Tieto tuo tuskaa, sen tiesi Nicolas Cagekin kun onnettomuuksia todisti. Katsoin siis Tieto (Knowing) nimisen elokuvan.

John Koestler (Nicolas Cage) on alkoholistin rajoilla keikkuva leski, joka opettaa yliopistolla astrofysiikkaa. Hänellä on pieni ala-asteikäinen poika Caleb Koestler (Chandler Canterbury). Calebin koulu viettää 50-vuotis juhlaa, jonka kohokohta on nostaa 50 vuotta sitten koulun pihaan haudattu aikakapseli. Kapseli sisältää 50-luvun lasten kirjeitä 2000-luvun penskoille. Calebin saama kirje on sisällöltään epäilyttävä; siinä on pelkkiä numeroita! Caleb vie kirjeen luvatta kotiin.

Isä-John huomaa salakuljetetun kirjeen ja alkaa kännipäissään sitä tarkemmin tutkailemaan. Hän tutkii kirjeen numeroita googlen avulla ja huomaa luvuissa kaavan - nehän ovat onnettoomuuspäiviä! John paneutuu hullun miehen innolla asiaan niin syvästi, että ottaa yhteyttä kirjeen kirjoittaneen Lucindan (Lara Robinson) tyttäreen, Dianaan (Rose Byrne), jolla on samanikäinen tyttö (Lara Robinson) kuin Caleb. Jännitys tiivistyy, kun John päättelee, että kirjeen viimeisellä luvulla tarkoitetaan maailmanloppua - kaikki kuolevat!

Kaiken tämän tapahtuessa hämäräperäiset kivimiehet asettelevat pikkukiviä ympäriinsä. He häiriköivät pääasiallisesti Johnin ja Dianan lapsia - kuiskailevat näille!
 
                           OMG! Nicolas sattui juuri onnettomuuspaikalle. Ne ylimääräiset luvut olivatkin koordinaatteja!

Ajatuksen tasolla elokuvan idea vaikutti ihan mielenkiintoiselta, että menneisyyden hahmo onkin kyennyt ennustamaan maailmanlopun. Koodin ratkaiseminen tai aikakapselin avaaminen olisivat voineet olla jännää katsottavaa ja niin edelleen, mutta nyt ei toteutus onnistunut oikein millään tasolla.

Voiko olla mitään kliseisempää hahmoa kuin alkoholisoitunut sureva leski? En tiedä, mutta Cage ei ainakaan tehnyt hamollaan mitään uutta. Tai onko mitään kliseisempää hahmoa kuin mies, joka kehittelee järjettömältä kuulostavan teorian jota kukaan ei usko, mutta onkin oikeassa? En tiedä sitäkää, mutta nämä kaksi klisehahmoa yhteen kiedoittuina olivat aivan liikaa.

Dianaa näytellyt Rose Byrne eli taas koko ajan jossain äärilandiassa. Kun hän elokuvan lopussa pölli Johninkin lapsen viedäkseen tämän jonnekin kallion luoliin suojaan maailmanlopulta, ei hänen motiivinsa ollut ymmärrettävä. Miksi ei voinut odottaa lapsen isää hetkisen lisää? Muutenkin ryntäily päättömänä kanan ei jaksanut innostaa.

Ja nämä maapallon ulkopuolista elämää edustavat "kuiskailumiehet" olivat typerämpiä alien-hahmoja mitä olen vähään aikaan nähnyt. Ei naurattanut edes camp-hegessä. Kuiskailumiehet veivät lopussa vain Johnin ja Dianan lapset turvaan toiselle planeetalle. Tällä aluksen nousupaikalla oli niitä samaisia kiviä mitä he viljelivät. Mutta miksi? Mikä funktio oli laittaa kiviä ympäriinsä?

Elokuva, josta olisi voinut saada ihan jännän, jos olisi ollut vähän enemmän sydäntä ja talenttia eikä pelkkää dollarin kuvaa silmässä.

jk. Onko tämä sama mies ohjannut Dark Cityn ja Crow:n? Olen järkyttynyt!

**

Ohjaaja: Alex Proyas (Crow, Dark City)
Pääosissa: Nicolas Cage, Chandler Canterbury ja Rose Byrne
Kesto: 121min
Valmistusmaa: USA, UK, Australia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.