sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 3. elokuuta 2012

Into the Wild (2007)

Katsoin paljon kehutun Erämaan armoille (Into the wild) elokuvan. Sen on ohjannut Sean Penn ja se perustuu tositapahtumiin.

Emile Hirsch näyttelee Chris McCandlessia, joka valmistuu yliopistosta loistavin arvosanoin. Levoton Chris ei kuitenkaan halua kulkea valmiiksi pedattua polkua  vaan haluaa elää vapaasti ja villisti luonnossa.

Chris päättääkin antaa $24000 säästönsä pois hyväntekeväisyyteen ja lähteä asustelemaan Alaskaan keskelle ei mitään. Hänellä on mukana pieni muistikirja, johon hän kirjaa kaikki hyödylliseksi kokemansa asiat. Matkallaan Alaskaan tapaa hän muun muassa autoilevat kiertolaiset (Brian H. Dierker ja Katharine Keener). Katharinen näyttelemän hahmon oma lapsi on samalla tavalla matkalla kuin Chris ja pitääkin Chrisiä kuin sijaispoikanaan. Chrisin matka kuitenkin jatkuu.

Alaskaan päästyään Chris löytää hylätyn pakun, johon hän majoittuu. Erämaalla hän näkee kauneutta eläimissä ja tuskaa ruuan keruussa. Samaan aikaan Chrisin omat vanhemmat  (William Hurt ja Marcia Gay Harden) ovat suruissaan poikansa katoamisesta.

Kristen "Twilight" Stewartilla on pieni sivurooli kiimaisena trailer trashina, jonka Chris kuitenkin torjuu. Myös Hal Holbrook on nähtävissä eräänlaisena Chrisin sijaisisänä. Hal sai roolistaan sivuosa Oscar -ehdokkuuden.
 


*Spoiler Alert!*

En oikein tiennyt mitä odottaa elokuvalta. Sean Pennin tuntien jotain vakavaa olisi tulossa. En ole edes varma mitä elokuvasta ajattelen nyt kun olen nähnyt sen. Siitä jäi jotenkin surullinen olo vaikka tarkoitus oli varmasti päinvastainen. Chrishän valitsi elää elämänsä niin kuin halusi ja kuoli erämaan armoilla marjamyrkytyksestä johtuneeseen aliravitsemukseen.

Elokuvassa oli vahva antimaterialistinen sanoma; Kukaan ei uskalla tehdä mitään tai mennä minnekään vaan hautautuu vain omiin koteihinsa. Työstä saa rahaa ja sillä ostetaan tavaraa mitä ei tarvita. Näinhän se monesti onkin, ei siinä mitään. Mielestäni kysymys on kuitenkin valinnoista. Chris päätti lähteä Alaskaan, koska uskoi olevansa siellä kaikkein onnellisimmillaan. Tavallaan elokuvassa on naivin Disneymainen sanoma, että tee sitä mikä tekee sinut onnelliseksi; Kuolemaa ei tarvitse pelätä, jos on elänyt hyvän elämän.

Elokuva oli hyvin tehty ja sen sanoma välittyi. Päällimmäiseksi jäi kuitenkin tunne hirveästä materialismin vihasta, joka tunkeutui kameran läpi katsojalle. Päähenkilön kokema tuska onnistuttiin siis todellakin saamaan läpi. Hirsch oli uskottava roolissaan. Vähän liiankin uskottava aliravitsemuskohtauksissa; teki pahaa.

Ihan mielenkiintoinen tarina.

***

Ohjaaja:Sean Penn
Pääosissa:Emile Hirsch, Vince Vaughn ja Catherine Keener
Kesto:148min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.