sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 2. huhtikuuta 2019

The Hitcher (1986)

Liftari (The Hitcher) on Robert Harmonin ohjaama trilleri. En ole Robertilta mitään muuta ohjaustyötä nähnyt, joten asetan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 25. "Elokuva ohjaajalta, jonka tuotantoa et ole nähnyt aiemmin".

Jim Halsey (C. Thomas Howell) ajelee autoa vieden sen kaverilleen Kaliforniaan. Rattiin nukahtanut ja miltei onnettomuuteen joutuva poika päättää ottaa kadun poskessa liftaavan miehen (Rutger Hauer) kyytinsä, että pysyisi hereillä. Matka muuttuu kuitenkin painajaiseksi kun liftari ilmoittaakin tappavansa tämän.

Panikoiva Jim saa potkaistua liftarin ulos autostaan päätyen soittamaan poliisit ystävällisen tarjoilijattaren (Jennifer Jason Leigh) avaamaan ravinteliin. Varsinainen piina on kuitenkin vasta alkamassa. 

Kaikki liftarit eivät ole murhaajia. Mutta hän on.
Liftari oli otteessaan pitävä jännäri, jonka tapahtumat eskaloituivat nopeasti ahdistaviin mittasuhteisiin. Jimin rooliin oli helppo samaistua täysin syyttömänä tapahtumien keskipisteeseen joutuvana uhrina. Rutger hallitsi hullun roolin helposti. Hänen kertovat silmänsä kuvasti hyvin murhanhimon kuin samalla tietyn anovan toiveen omasta tuhostaan. Tykkään Jenniferistä näyttelijänä, joten hänen mukana olonsa elokuvassa oli plussaa vaikka ei juurikaan siinä muuta tehnyt kuin oli Jimin "love interest",

Tylyä menoa alusta loppuun.

****

Ohjaaja: Robert Harmon (Highwaymen, Astronauts, They)
Pääosissa: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh
Kesto:1h 37min
Valmistusmaa: USA

6 kommenttia:

  1. Rutger Hauer on jäätävän pelottava tässä pätkässä. Sean Bean päässyt riimeikissä lähellekään samaan, vaikka pätevä jäppinen on hänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Tuntui jännältä edes olla ruudun toisella puolella. Sean Beanin versio olisi ollut minulla myös katsottavissa, mutta jotenkin en sitten tuon jälkeen halunnut sitä edes nähdä, koska eiihän se voisi olla parempi. Eikä ilmeisesti ollutkaan! :)

      Poista
  2. Tehokas jännäri joka aikalailla urautti Haueria psykorooleihin, mutta minkäs teet jos teet sen hyvin.

    Howell palasi myöhemmin vilauttamaan naamaansa irrallisessa jatko-osassa jossa liftarina Jake Busey kyllä virnistelee ahkerasti, mutta ei ole yhtään sen pelottavampi kuin ostarilla notkuva energiajuomapärinöissä oleva teini. Mikä toki on aika pelottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rutger oli tässä niin mainio, että tuntuu miltei pyhäinhäväistykseltä yrittää matkia häntä jossain kämäisessa jatkiksessa.

      Poista
  3. Niin ja tuo Highwaymen on aika pitkälti Harmonin yritys palata Liftarin maisemiin ja sen melkein voikin nähdä yhtä paljon kakkososana kuin tuon mainitsemani jatko-osan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlasin tuon Highwaymenin ja ilmeisesti siitäkin on tulossa remake tai sitten on vain joku samanniminen tuloillaan.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.