sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Kirja: Eikä yksikään pelastunut (Agatha Christie)

Hyvä kirja sekä hyvää kahvia ja karkkia..mmm
Olen lukenut aikaisemmin yhden Agatha Christien kirjoittaman teoksen ja se oli nimeltään Kymmenen pientä neekeripoikaa (Ten Little Niggers). Googlailin vähän ihmisten suosittelemia jännärikirjoja ja "Eikä yksikään pelastunut" (And then there were none) pompsahti useamman kuin kerran esiin. Niinpä päätin lainata tämän huomatakseni vain, että sehän oli se sama kirja. Nimi oli vaan muuttunut takaisin nykymittapuilla korrektimpaan. Vaikka muistin hämärästi loppuratkaisun, niin päätin lukea kirjan kuitenkin uudelleen. Olihan siitä kuitenkin jo 20 vuotta aikaa kun sen viimeksi selasin. En kuitenkaan tykännyt tästä nimikikkailusta ja muutenkin nimi on hyvin spoilaava. Asetankin kirjan sen takia Helmet-haasteen kohtaan 19. "Et pidä kirjan nimestä".

Kymmenen toisilleen tuntematonta henkilöä saavat kutsun mystiseltä herra Owenilta tulla paljon lehdissäkin esillä olleelle Neekerisaarelle. Saavuttuaan saarelle seurue huomaa, että isäntää ei näy mailla eikä halmeilla. Ruokalan pöydällä on 10 pientä patsasta ja talosta löytyy lasten loru juurikin kymmenestä pojasta, joille kullekin käy huonosti. Asukit saavatkin pian huomata kuinka loru kuvastaa hyvin heidän kohtaloaan patsaidenkin kadotessa yksitellen.

Agatha Christie ei ole syyttä jännityksen mestari. Sen verran taidokkaasti kirja on kirjoitettu. Hahmot saavat kukin hyvän taustatarinan ja heidän historiastaan paljastetaan kirjan edetessä hieman enemmän ja enemmän. Christien nokkeluus tarinan loppuratkaisussa on myös omaa luokkaansa. Suositusta kirjasta on tehty useita elokuvasovituksiakin.

Kirjaa oli hyvin vaikea laskea käsistään kun henkeä pidättäen halusi tietää kuka lähtee seuraavana ja millä tapaan (kun en muistanut enää).

Jännityskirjalta ei voi muuta toivoa.

*****

 Alkuperäinen julkaisuajankohta: 1939

3 kommenttia:

  1. Muuttivat nimen poliittisesti korrektimmaksi jossakin vaiheessa, ettei tule sanomista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin missannut tämän tiedon jyvän. Minusta oli jännä, että saaren nimi oli kuitenkin vielä se n-sana saari, mutta esim. loru kymmenestä pienestä n-pojasta oli muutettu sotilaspojiksi...jotenkin vähän epäjohdonmukaisuutta korrektiudessa.

      Poista
    2. Eipä sitä kaikkea aina voi huomata, joten älä suotta siitä itseäsi ruoski.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.