sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 13. huhtikuuta 2019

Kirja: Suomen historia ( Petri Tamminen)

Suomi on maa ja kirjan nimi on Suomen historia, joten asetan sen Helmet-haasteen kohtaan 23.". Kirjan nimessä on jokin maa".

Petri Tamminen on kerännyt pieneen kirjaseen Suomen kansan syvistä riveistä lyhyitä tarinoita koskien eri teemoja kuten talvisotaa tai Tuntematonta sotilasta. Lainatessani kirjan, luulin että kirjassa oltaisiin käyty läpi Suomen historian merkkihetkiä jotenkin tietopainotteisemmin, mutta tämä Suomen historia olikin jotain aivan muuta.

Kun ymmärsin sen tarinakokoelmaksi, niin oli se sellaisenaan erittäin nautittava kokonaisuus, joka avasi Suomen historiaa mielenkiintoisella tavalla, tavallisten ihmisten silmin kerrottuna. Muistelot on koottu kronologisessa järjestyksessä aina Suomen itsenäistymisen vuodesta vuoteen 2016 asti. Kun oma syntymävuoteni tuli tarinana Kekkosen virastaluopumisen muodossa, niin tuli ihan kylmät väreet: kirjaa lukiessa tuli konkreettinen tunne olevansa osa tätä maata ja sen historiaa.

Useiden muiden sota-aikana eläneiden tapaan ei omatkaan isovanhempani koskaan niistä ajoista haastelleet. Ainoastaan sen tiedän, että ukki painoi sota-ajan nuorukaisena noin 40 kiloa. Aika vähän.

Repesin kun luin tämän

Tarinat ovatkin vaihdellen; hauskoja, liikuttavia, informatiivisia ja jotain siltä väliltä.

Hyvä, että joku on nämäkin kerännyt talteen.

****

 Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.