sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 12. huhtikuuta 2019

Kirja: Mistä valaat laulavat? (Eva Meijer)

Mistä valaat laulavat? on hollantilaisen filosofin Eva Meijerin kirjoittama kirja. Asetankin kirjan Helmet-haasteen kohtaan 18. "Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja".

Kirja avaa filosofin näkökulmasta eläinten kieltä ja kommunikointintia. Alkuun minua epäilytti, että mitä sanottavaa filosofilla voi olla tähän asiaan, mutta kirjan luettuani voin todeta, että paljonkin. Kirja ei millään muotoa ole pseudotieteellistä haihattelua vaan siinä on vankka tieteeseen pohjautuva ote. Mielenkiintoa piti yllä lukuisat esimerkit eläinten monimuotoisesta kielestä.

Tutkimusten myötä löydetään jatkuvasta uusia ihmeellisiä ominaisuuksia eläimiltä, joiden valossa niiden kieli tuntuu ainakin yhtä rikkaalta kuin ihmisten. Kirjassa myös pohditaan sitä kuinka ihmisetkin ovat eläimiä, mutta ovat irroittaneet itsensä muiden eläinten rivistöstä omassa erinomaisuudessaan paistatellen ja kuinka tämä ennakkoasenne on vaikuttanut myös eläinten kielen tutkimiseen ajatellen sen olevan jotenkin toisarvoista kuin ihmisten kieli. Kirja haastaakin tämän asetelman.

Kirahvien luultiin pitkään olevan kykenemättömiä ääntelyihin niiden haastavan pitkän kaulan takia, mutta nyt on todettu, että he hyräilevät öisin. Miekkavalaat kykenevät itsemurhaan kun eivät halua enää elää ja näin on vankeudessa eläneiden yksilöiden kohdalla käynytkin ja gorilloilla on erittäin intiimit tervehdystavat. Kaikesta tästä voi avartaa mieltään kiintoisan Mistä valaat laulavat? parissa.

Suosittelen.

****

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2018

2 kommenttia:

  1. Kuulosta tosi mieltä avartavalta lukukokemukselta.
    Nämä eläinteoikeudet ovat lähtökohtaisesti haasteellinen aihe, sillä se pakottaa ihmisen miettimään myös itseään uudella tavalla. Oikeudenmukaisuus on itsestäänselvää, kun puhutaan ihmisistä ja ihmiselämän arvosta, mutta mitä sille tapahtuu, kun ottaa keskusteluun mukaan eläimet?

    Jostain luin, että koiralla esimerkiksi on 2,5 vuotiaan ihmisen älykkyys. Silti koira ja 2,5-vuotias ihminen eivät nauti samanlaista oikeussuojaa yhteiskunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielenkiintoinen pohdinnoissaan ja haastoi omiakin ennakkoluuloja. Tuo on ihan totta eläinten älykkyydestä. Heidän "alempiarvoisuuttaan" ollaan perusteltu pitkälti sillä, että heiltä puuttuu tietoisuus itsestä. Nyt kuitenkin tiede on osoittanut toista - ja näin ollen pitäisikö olla myös yhtäläiset oikeudet ihmisten kanssa?! Haastavia kysymyksiä.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.