sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 22. huhtikuuta 2019

Period. End of Sentence. (2018)

Kuukautiset: Uusi perioidi (Period. End of Sentence.) on Intiassa kuvattu lyhytelokuva kuukautisista. Ainakin Intiassa kuukautiset ovat vielä tabu, joten asetan lyhärin helmet-haasteen kohtaan 15. "Elokuvassa käsitellään jotain tabua".

Katsoin 2019 vuonna järjestetyn Oscar-gaalan live-lähetyksen enkä muista enää kovinkaan monen puhetta, mutta muistan kun tämä elokuva voitti parhaan lyhytdokkarin pystin kuinka innoissaan voittajat olivat siitä, että elokuva kuukautisista voitti Oscarin. 

 "I can’t believe a film about menstruation just won an Oscar!’
Sanon heti alkuun, että aihe on tärkeä ja on hämmentävää, että vieläkin joissain maissa käytetään vanhoja  vaatteita kuukautisverta imemään. Ja kuinka virheellisiä käsityksiä kuukausittaisesta vieraasta on, niin että naisia pidetään likaisina ja messuun kelpaamattomina niiden aikana. Ainakin siis dokumentissa kuvatussa Intiassa. Asioihin tulee kuitenkin hiljalleen parannusta, jota dokumentti kuvaa, kun sidekoneet yleistyvät ja naiset saavat ostettua edullisia ja tehokkaita kuukautisvälineitä käyttöönsä.

Noloa edes puhua...
Tärkeä asia siis ja tärkeä elokuva. Tästä huolimatta unohduin 26 minuutin mittaisen elokuvan aikana selaamaan kännykkääni tajuten jossain vaiheessa, että hei, elokuva on menossa. Sanoisin siis, että elokuvan ansiot lepäävät siinä mistä se kertoo ja minkälaista sanomaa se levittää kuin niinkään sen katsomisen viihteellisissä arvoissa.

***

Ohjaaja: Rayka Zehtabchi (We home, Madaran)
Pääosissa: Ajeya, Anita, Gouri Choudari
Kesto: 26min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.