sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 21. toukokuuta 2019

The Prestige (2006)

Christopher Nolan on monen lempielokuvani takana ja hänen sukunimensä alkaa maagisella N-kirjaimella, joten asetan Nolanin ohjaaman The Prestigen Helmet-haasteen kohtaan 14. "Ohjaajan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi".

Kaksi nuorta ja innokasta taikurin alkua Robert Angier (Hugh Jackman) ja Alfred Borden (Christian Bale) tekevät temppuja Cutterin (Michael Caine) teknisen tietämyksen avulla ja kauniin Julian (Piper Perabo) aputyttöillessä. Miesten tiet kuitenkin eroavat kun Angierin vaimo - Julia - kuolee pieleen meneessä tempussa, josta murheen murtama aviomies syyttää taikuripariaan Bordenia.

Cutter jää avustamaan Angieria kun taas Borden löytää itselleen uuden avustajan - Fallonin. Angier saa itselleen myös uuden viehättävän apulaisen Olivian (Scarlett Johansson). Miehet kilpailevat keskenään sabotoidenkin toistensa esityksiä. Angier saa vihiä Bordenin uudesta katoamistempusta, josta kateellisena lähettää Olivian vakoilemaan tempun salat. Epätoivon ajamana Angier lähtee kuitenkin etsinnöissään väärille rateille tilaten erikoislaitteen Teslalta (David Bowie) ja näin tuoden illuusioiden maailmaan jotain suolia kääntävän aitoa.

Elokuva alkaa niin, että Borden on syytettynä Angierin murhasta. Kuolemaan johtaneita tapahtumia käydään takautumien merkeissä läpi.

Rebecca Hallin voi nähdä Bordenin vaimona ja Andy Serkinsin Teslan avustajana.

Borden ja Angier
Näin nyt jo yli 10 vuotta sitten ilmestyneen The Prestigen toiseen otteeseen ja elokuva kesti aikaa. Vaikka nyt tiesikin kaikki elokuvan mainiot twistit, jotka äimistyttivät silloin ensimmäisellä kerralla, niin pätkä piti koko kaksituntisen otteessaan. Hugh Jackman ja varsinkin Christian Bale ovat niin karismaattisia ja upeita näyttelijöitä, että heitä seurasi mielellään. Sivuosissa hääräilleet Bowie, Johansson, Hall, Caine eikä Serkinskään rinnalla kalvenneet.

Vaikka elokuvassa on paljon käänteitä, ei se tuntunut kuitenkaan teennäiseltä kikkailulta vaan kiehtovalta ja yhteneväiseltä tarinalta. Yhtä puistattavaa kuin ensimmäisellä katselukerralla oli tajuta mitä Angier oli valmis uhraamaan ikimuistoiseen temppuunsa - huipennukseensa.

Elokuvalta ei voi paljon muuta toivoa.

*****

Ohajaaja: Christopher Nolan (Interstellar, Insomnia, Batman Begins, Inception, Memento)
Pääosissa: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson
Kesto: 2h 10min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.