sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 4. toukokuuta 2019

Kirja: Leonardo Da Vinci (Elke Linda Buchholz)

Leonardo Da Vinci on kotoisin Firenzen Vincistä ja muutama vuosi takaperin tuli itsekin Firenzessä vierailtua, joten asetan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 7. "Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt". Leonardo kuoli 2.5.1519, joten taiteilijaneron kuolemasta on 500 vuotta.

Lahjakkuus oli jo hyvin nuoresta iästä selvää Leonardon kohdalla ja hän pääsi Firenzen parhaimpaan taidekouluun mestarin oppiin. Uskonnolliset säännökset maalaustaiteessa sitoivat kuitenkin Leonardoa Firenzeläisissä tilaustöissä liiakseen ja päätyi työskentelemään Milanoon, jossa pääsi toteuttamaan itseään laajemmalla skaalalla. Täällä Leonardo pääsi näyttämään insinöörisiä taidonnäytteitään ja maalasi kuuluisan "Viimeinen ehtoollinen" -seinämaalauksensa. Nopeasti hilseilemään ryhtyneestä mestariteoksesta otti monet aikalaiset mallia.

Leonardon taiteilijauran alkuaikana keksittiin maalaustaiteen mullistanut pakopisteen käyttö, jolla pystyttiin luomaan kolmiulotteista tilan tuntua. Leonardo hallitsi sen käytön, mutta päätyi omassa taiteessaan luottamaan enemmän tunnetilojen vangitsemiseen ja valon sekä varjon taitavaan käyttöön. Hän myös keksi, että taideteoksen osaset voisivat sulautua linjakkaaksi kokonaisuudeksi eikä kappaleiden tarvitse erottua voimakkaasti eri väreillä toisistaan.

Viimeinen ehtoollinen
Olen ehkä aina jollain tavalla ylenkatsonut tämän kaltaisia ohuita "tietokirjasia", jotka tuntuvat lähinnä laiskan miehen lukemistolta kohti yritystä sivystyä tai päästä helposti tentistä läpi. Kirja oli kuitenkin hyvin ytimekäs ja tietopainotteinen sekä hyvin havainnollistava runsaine kuvituksineen, joten antoi aivan vallan mainiot pohjatiedot Leonardo Da Vinciin. Tämän luettuani katsoin yhden Leonardo-dokumentin, kun ajattelin että voisin hieman syventää tietoutta rakentamalla tämän pohjatiedon päälle lisää kerroksia. Dokumentissä kuitenkin käytiin miltei samat asiat kuin kirjassa ja peräti samat maalaukset ja kuvatkin esiintyivät. Jotain uuttakin tuli, mutta ei loppujen lopuksi kovin paljoa.

Leonardon Marian Ilmestys. Galleria Uffizi, Firenze. Valokuva on ihan itse otettu.
Reilu parisenkymmentä maalausta ollaan voitu varmistaa Leonardon tekemiksi, mutta leijonanosa alku-uran teoksista on kadoksissa. Suurin Leonardo-kokoelma sijaitsee Ranskan Louvressa. Pääteokset; Mona Lisa, Pyhä Anna kolmantena sekä Johannes Kastaja olivat Leonardolla itsellään kuolinpäivään asti.

Minitaidekirjojen Leonardo Da Vinci oli kiintoisa ja kompakti tietopaketti historian merkkihenkilöstä.

***1/2

Alkuperäinen julkaisuajankohta: 1999

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.