sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Ukonvaaja (2016)

A.W. Yrjänä toimii kertojana Suomen mytologiasta ammentavasta Ukonvaaja-dokumentissa ja on saanut naamansa kanteen. Asetankin elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 1. "Elokuvan kannessa on ihmiskasvot". 

Lähinnä CMX:n laulajana tunnettu A.W. Yrjänä on myös kunnostautunut runoilijana ja teologisen tiedekunnan oppejakin saanut. Yrjänä on tehnyt paljon taustatyötä taiteelliseen ilmaisuunsa suomalaisten kansanperinteiden parissa. 

Dokumentissa Yrjänä vaeltaa pitkin Suomen luontoa ollen "henkisellä matkalla" haastatellen muun muasssa arkeologia, folkloristiikkoa ja uskontotieteilijöiden legendaa: Juha Pentikäistä. Arkeologi kertoo teorian myyttien synnystä eräänlaisena aivojen "big banginä" jonka myötä ihmiset olisivat alkaneet uskoa uskomattomiin. Tämä olisi tapahtunut noin 40 000 vuotta sitten. Karhussa myös hänen mukaansa näkyy hyvin ihmisen luontosuhteen muutos. Ennen karhua pidettiin kultahissillä laskeutuneena jumalana, mutta kaskikulttuurin myötä karhusta tuli pelottava tuhoeläin. 

Yrjänä ajaa pitkin Suomea etsien muinaissuomalaisille tärkeitä kohteita, mutta yksikin kuppikivi on lehmien ympäröimä ja yhden seinäkirjoituksen päälle toisaalla ollaan töhritty. Kyllä Yrjänä pääsee ihastelemaankin kun patikoi Astuvansalmen kalliomaalauksia katselemaan ja pääsee toteuttamaan lapsuudenhaavettaan tieteellisellä kaivauksella Ravattulan ristimäellä, jossa on tiettävästi ollut Suomen vanhin kirkko (rakennettu n. 1100-luvulla). Tapaapa Yrjänä kansanperinteitä ylläpitäviä Taivaannaula ry:n jäseniäkin, jottei muinaiset tavat unohtuisi kansakuntamme muistista.

Nuotion äärellä Yrjänä pohtii ja kertoo mm. Ukko-jumalasta ja maailmansynty myytistä. Yrjänän siteeraamat myyttiset tarinat ovat kuvitettu animaatioin.

A.W. Yrjänä kohentaa tulta ja kertoo Ukosta
Alkuun tuntui hieman haastavalta tottua Yrjänään haastattelijan tai juontajan roolissa. Hänen myhäilynsä välillä keskeytti aika häiritsevästikin haastateltavan puheen. Yrjänän kävellessä ja pohdiskellessa näitä mytologia-asioita alkoi koko homma tuntua joltain mokumentilta kuin Studio Julma huvin "Viimeiset vaeltajat" kuunaan. Ukonvaaja oli kuitenkin tehty vakavalla mielellä ja hyvä tahto sydämessä. Yrjänä on sympaattinen mietiskelijä sisäänpäin herkyvine nauruinee ja tyyliin alkoikin hiljalleen lämmetä. Yrjänäkin tuntui kokoajan kehittyvän haastattelijana dokumentin edetessä. Ukonvaaja on pienen budjetin joukkorahoituksella tehty "intohimoprojekti" ja onkin sellaisenaan kunniotettava, että ollaan saatu dokumentoitua Suomen kansallisaarteita;  niin maisemien, tarinoiden kuin ihmistenkin muodossa.

Animaatioin väritetyt Kalevalan tarinat olivat kivoja välietappeja ja visuaalisesti mielenkiintoisen näköisiä. Yrjänällä on kuitenkin hieno ääni ja sopi hyvin tähän tarkoitukseen. A.W. Yrjänän aiheeseen sopivaa laulantaakin saadaan hieman kuulla, mutta suurin osa elokuvan musiikista ei ole hänen kynästään. Puolentoistatunnin dokumentti oli ehkä hieman liian kunnianhimoinen pituus. Jäsennellympi tunnin paketti olisi mielestäni toiminut paremmin, laatu korvaten määrän.

Kiinnostukseni lepää näissä aihealueissa, joten katsominen oli pääosin viihdyttävää ja opin jotain uuttakin. Suurin anti oli potentiaalisten retkeilykohteiden bongaaminen. Toki myös vanhana CMX fanina oli hauska nähdä ja kuulla A.W. Yrjänää näissä hieman erilaisissa merkeissä.

***1/2

Ohjaaja: Tuukka Tähti
Pääosissa: A.W. Yrjänä, Antti Lahelma, John Björkman
Kesto: 1h 28min
Valmistusmaa: Suomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.