sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 26. toukokuuta 2019

An Inconvenient Sequel: Truth to Power (2017)

Al Gore palaa ilmastonmuutosaiheeseen kymmenisen vuotta An Inconvenient truthin jälkeen jatko-osalla An Inconvenient Sequel: Truth to Power. Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 22. "Ilmastonmuutosta käsittelevä elokuva".

Elokuva alkaa kaikuina edellisen elokuvan arvosteluista kuinka sen esittämät ennusteet ovat aivan epärealistisia tai kuinka Al Goren ei pitäisi esiintyä ilmastonmuutoksen asiantuntijana kun on vain varapresidentti eikä ilmastotutkija. 

Elokuva esitteleekin paljon vuoden 2006 ennusteita Goren luentojen filmatisoinnin muodossa, mitkä ovat nyt totisinta totta eli ilmastonmuutoksen aiheuttamat jäävuorten sulamiset, lisääntyneet tulvat, kuivuus sekä tulipalot. Goren mukaan suurinta kritiikkiä An Inconvenient truth sai aikoinaan siitä, että siinä ennustettiin veden tulvivan jopa 9/11 muistomerkille asti. Niin oli sitten oikeastikin käynyt.

Gore on selkeästi asiasta intoihimoinen. Tuntui hieman masentavaltakin kun hän niin myrskyisästi taisteli ilmastonmuutosta vastaan esiintyen eri tilaisuuksissa sekä keskustellen ilmastonmuutoskokouksissa, mutta hyvin vähän edistystä kuitenkaan aikaan saaden. Trumpin presidenttikauden päätös irtisanoutua ilmastosopimuksesta näytettiin dokumentin loppupuolella ja tuntui viimeiseltä niitiltä arkkuun sekä Goren työn mitätöinniltä. Trumpin sanoin ISIS on ilmastonmuutosta suurempi uhka ja siihen tulisi keskittää suurempi huomio.

Al Gore jäävuorilla
Elokuva on selkeästi tarkoitettu vetoamaan ihmisten tunteisiin ja Gore osaa hyvin ilmaista huolensa ja raivonsa asian suhteen niin, että kamerakin tykkää. Musiikillakin pelataan jonkin verran. Aika ankean kuvan dokumentti jättää maailman tilasta vaikka joitain positiivisiakin pilkahduksia saadaan aurinkovoiman lisääntyneen hyödyntämisen merkeissä.

Ilmastonmuutoskysymykset ovat tietysti olleet nyt pinnalla, mutta paikoin dokumentti tuntui vähän kuin Goren kuitilta, että mitäs nauroitte 2006 ilmestyneelle pätkälleni kun nyt ennusteet ovat totta. Muistan, että An Inconvenient truth oli sellainen elokuva jonka suurinpiirtein kaikki oli nähnyt. Tämän ilmestymisestä en ollut kuullutkaan vaikka jo pari vuotta sitten valmistunut. Pidänkin tätä pikemminkin dokumenttina Goren matkasta vuodesta 2006 "tähän päivään" kuin ilmastonmuutosdokumenttina.

***

Ohjaajat: Bonni Cohen, Jon Shenk
Pääosissa: Al Gore
Kesto: 1h 38min
Valmistusmaa: USA

4 kommenttia:

  1. Ekan olen nähnyt. Tätä en katsonut tarpeelliseksi katsoa. Sori vaan, Al Bor...Gore.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, et oo hirveesti menettänyt! :D

      Poista
    2. Sama.

      Pidin kyllä ensimmäisestä ja sanoma on merkittävä.

      Poista
    3. Tämä jäi kyllä vähän vaisuksi siihen ensimmäiseen verrattaen, mutta ei tämäkään huono ollut. Gorea vaan kävi vähän sääliksi.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.