sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 27. syyskuuta 2014

Insomnia (2002)

Insomnia kertoo Alaskassa tapahtuneesta epätavanomaisesta nuoren naisen murhasta, jota lähetetään tutkimaan kaksi Los Angelesilaista etsivää. Toinen etsivistä Will Dormer (Al Pacino) on paraikaa LA:n poliisin sisäisessä tutkinnasta todistusaineiston peukaloinnista. Apuunsa tutkimuksiinsa he saavat innokkaan paikallisen nuoren poliisin Ellien (Hilary Swank), joka idolisoi Dormeria. Will kärsii Alaskan öittömistä öistä eikä saa jatkuvassa valossa unta. Mies pääsee tytön murhaajan (Robin Williams) jäljille, mutta murhaaja on todistanut Willin poliisiystävän ampumisen ja kiristääkin tällä Dormeria.

Robin Williams ja Al Pacino
Pidän näin yleisesti ohjaaja Christopher Nolanin töistä ja myös Insomniassa hän oli saanut perinteiseen kissa-hiiri-leikkiin enemmän sisältöä kuin perus poliisi-"sarja"murhaaja-elokuvassa olisi. En pidä kuitenkaan Insomniaa täysin onnistuneena ja kalpenee Nolanin muille töille. Mielestäni tarinan puitteet ovat mielenkiintoiset: Ei täysin puhtoinen poliisi, joka joutuu murhaajan leikkikaluksi ja peittelemään oman vahinkonsa jälkiä. Al Pacino suoriutui loistavasti unettomuuden kanssa kamppailevana. Pacino on tunnetusti metodi-näyttelijä ja tämän vaimo olikin saanut elokuvan aikaan kaksoset, joita lensi aina kuvaustauoilla Losiin katsomaan. Metodi joka toimi. Kaikki ne omat nukkumattomat yöt myös palasivat mieleeni kuinka seuraavana päivänä äänet tuntuivat voimakkaina, silmät seisoivat päässä ja ajatus puuroutui

Hilary Swank
 Ei Robin Williamskaan huono ollut. Onkin kiintoisaa, että komedioissa sekä draamoissa totuttu Williams teki kaksi synkkää "pahiksen" roolia samana vuonna tämän sekä One hour photon. Empire-lehden tekemän haastattelun mukaan Williams ei muista kuinka sai roolin Insomniasta, mutta piti mahdollisena juuri One hour photossa mukana olemistaan. Haastattelussa Robin kehuu työskentelyään Christopher Nolanin kanssa, mutta hänellä on Batman-elokuvista sanansa sanottavananaan:

I would work with Chris again in a second, playing anyone in anything. I’d play The Riddler in the next Batman, although it’d be hard to top Heath as the villain, and I’m a little hairy for tights. Plus, the Batman films have screwed me twice before: years ago they offered me The Joker and then gave it to Jack Nicholson, then they offered me The Riddler and gave it to Jim Carrey. I’d be like, “Okay, is this a real offer? If it is, then the answer’s yes. Don’t pump me again, motherfuckers.
Robin Williamsin murhaaja-hahmo (Walter) oli hyvä, koska hän oli normaalin oloinen sosiopaatti. Al Pacinon esittämän Will Dormerin oli vain kuunneltava hänen nillittäviä puheluitaan, joissa hän vakuutteli syyttömyyttään, koska Walterilla oli tietoa jolla kiristää. Mielestäni Hilary Swankin esittämä innokas poliisi oli ehkä hieman liian kliseinen ja rikkoi jollain tavalla elokuvan harmaita fiiliksiä. Ymmärrän, että Nolan ehkä tarkoituksellisesti halusi tuoda energiaa unettomuuteen Hilaryn ylipirteällä hahmolla, mutta se tuntui falskilta. En myös erityisesti pitänyt Martin Donovanin  Hap Echartista, miehestä jonka Dormer vahingossa ampui. Hänen kuolemansa tuntui minulle yhdentekevältä. 

Hyvä Al ja Robin sekä mukavan ei niin ennalta-arvattava tarina. Mukana kuitenkin myös vähemmän onnistuineita elementtejä.

***1/2

Ohjaaja:Christopher Nolan (Batman begins, The Dark Knight, Dark knight rises)
Pääosissa:Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank
Kesto:118min
Valmistusmaa:USA, Kanada

2 kommenttia:

  1. Insomnia aiheuttaa itselläni lähes mementomaisen olotilan, kun sitä muistellessa ei saa juuri muuta mieleen kuin nätin valkoisen usvan ja Pacinon väsymyksestä lerpattavan avoimen suun. Sen toki muistan vaivanneen kovasti, että kun Pacinon piti yöttömän yön lisäksi menettää yöuniaan parinsa ampumisesta, niin se pari (Donovan) oli niin mitäänsanomaton heppu ettei hänen kuolemastaan jaksunut juuri välittää ja täten ei uskonut Pacinon oikeasti kärsineen tekosistaan.

    VastaaPoista
  2. Niinpä, Donovan oli täysi floppi.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.