sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

764/1001 Good Morning, Vietnam (1987)

Robin Williams toivottelee hyvät huomenet Vietnamille elokuvassa Hyvää huomenta, Vietnam (Good Morning, Vietnam).


Goooood mooorning Vietnam!
Adrian Cronauer (Robin Williams) on  anarkistinen tiskijukka, joka määrätään Vietnamiin sodan keskelle Yhdysvaltojen armeijan tukikohtaan vetämään radion aamu- ja iltapäivälähetyksiä. Adrianin hassutteleva tyyli, auktoriteettien pilkkaus sekä rock-musiikki vetoaa sotilaisiin. Mies osoittautuu kuitenkin armeijan johdolle varsinaiseksi piikiksi lihassa. Varsinkin kersantti-majuri Dickerson (J.T. Walsh) sekä luutnantti Hauk (Bruno Kirby) ovat ihan pähkinöinä. 

Adrian ihastuu vietnamilaiseen naiseen Trinhiin (Chintara Sukapatana) ja ystävystyy tämän veljeen Tuaniin (Tung Thanh Tran). Deittailu korostaa kulttuurieroja. Adrian saa myös kokea, että Vietnamissa ei voi tietää kuka on vihollinen ja kuka ystävä.

Elokuvassa voi myös nähdä muun muassa Forest Whittakerin Adrianin kaverina sekä mainion Cu Ba Nguyenin soltuille tarkoitetun baarin pitäjänä Jimmy Wah:na. 

Robin Williams ja Chintara Sukapatana
Robin Williams sai elokuvasta Oscar-ehdokkuuden. Michael Douglas on hyvä Gekkona Wall Streetissa, josta voitti pääosa-Oscarin vuonna 1988, mutta olisin kuitenkin suonut kultaisen tunnustuksen ennemminkin Robinille. Hänen energistä suoritustaan on miltei hengästyttävää katsoa ja toimii elokuvan vaihtelevien tapahtumien telttakeppinä. Loistavan lisän tuo samaistuttava Forest Whittaker tavallaan katsojan tasolla olevana tarkkailijana. Myös moni vietnamilainen tai sellaista esittävä toi mukavaa huumoria sekä toisaalta vakavuutta ja realismia elokuvaan. 

Robin Williamsin radiospeekkejä oli hauska kuunnella ja häntä oli myös mukava katsella englannintuntien vetäjänä, jolloin hauskuuden toi lähinnä hänen oppilaansa.  

Tykkäsin kyllä.

****

Ohjaaja:Barry Levinson (Toys, Man of the year)
Pääosissa: Robin Williams, Forest Whitaker, Tung Thanh Tran
Kesto:121min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti