sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 27. syyskuuta 2014

993/1001 Artificial Intelligence: AI (2001)

Steven Spielberg ei voi usein vastustaa alieneiden lumoavaa vetovoimaa eikä A.I. - Tekoäly (Artificial Intelligence: AI) tee poikkeusta.

Monica (Frances O'Connor) sekä Henry (Sam Robards) ovat vanhempia joiden lapsi on koomassa. Henry haluaa piristää vaimoaan tuomalla korvikkeeksi uudenlaisen mekaanisen tuotteen - robottilapsi-Davidin (Haley Joel Osment). Eletään lähitulevaisuudessa, jossa napajäätiköt ovat sulaneet ja vedenpinta peittänyt alleen kaikki matalat kapungit ja maat. Kun Monican ja Henryn oikea lapsi tervehtyy, niin kohtelee hän Davidia kuin lelua. Vanhemmat eivät myöskään ole enää niin lämpimiä Davidia kohtaan ja päätyvätkin viemään tämän tekijälleen tuhottavaksi. Monica ei kuitenkaan raaski viedä Davidia loppuun asti vaan dumppaa tämän mekaanisine Teddy-nallekavereineen (Jack Angel) laitoksen läheiseen metsään.

Gigolo-Jane ja Gigolo-Joe
David kohtaa joutuessaan lihamarkkinoiden vangiksi kävelevän vibraattorin - Gigolo-Joen (Jude Law) ystävysten tämän kanssaan. Lihamarkkinoilla robotteja vihaavat ihmiset hajottavat näitä "leipää ja sirkushuveja" -tyylisesti. David päätyy etsimään Joen kanssa Pinokkio-sadusta tuttua Sinistä haltiatarta, joka osaisi muuttaa hänen oikeaksi pojaksi, että Monica rakastaisi häntä ja ottaisi takaisin. Vuodet vierivät ja ihmiskunnan menehdyttyä saapuvat ystävällismieliset alienit maanpinnalle. He haluavat tehdä Davidin unelmat todeksi. 

Mukana myös William Hurt robotti-professorina ja Robin Williams Tohtori-tiedon äänenä. 

David ja Teddy
A.I on aivan liian pitkä elokuva, jossa on hyvä idea. Haley Joe Osment esittää hyvin robo-poikaa eikä Jude Lawkaan ole hullumpi. Hänen imelän kaunis ulkokuori sopii hyvin gigolo-botiksi. Parhautta oli myös Davidin superlelu Teddy, joka veti väliin vakavalla miehen ääneellään onelinereita. On helpompi hyväksyä ajatus siitä, että tällaisia mekaanisia ihmisen oloisia robotteja tehtäisiin gigolo-Joe tarkoituksiin, mutta vaikeampi hyväksyä, että mikään direktiivi hyväksyisi lapsibotin, jonka voisi ohjelmoida rakastamaan ja joka on kykenevä uniin sekä täten tietoisuuteen. On myös vaikea kuvitella, että kukaan haluaisi lapsen joka ei kasvaisi ikinä. Itselläni ei ole lapsia, mutta voisin kuvitella että ilo syntyisi juurikin siitä, että voisi seurata heidän kasvavan ja kehittyvän. Lopulta lentäen pois pesästä ja aloittaen oman itsenäisen elämänsä. Elokuvassa robolapsien tehtailun motiiviksi oli laitettu se, että lasten saantia oltiin säännöstelty luonnonvarojen hupenemisen takia, mutta en usko että se riittäisi motiiviksi. 

ET call home...eikun?!
A.I:ssa oli kuitenkin ihan mielenkiintoista leikittelyä tämän ajatuksen kanssa ja tulevaisuuden maailma näytti visuaalisesti hyvälle. Elokuvan loppu oli kuitenkin aivan käsittämätön ja Spielbergin pakkomielteillä kyllästetty kun mukaan tuli alienit.

***

Ohjaaja:Steven Spielberg (Kolmannen asteen yhteys, Lincoln, Jaws)
Pääosissa: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor
Kesto:146min
Valmistusmaa:USA

2 kommenttia:

  1. A.I. on niitä elokuvia joilla ei ehkä ollut mahdollisuuksia edes yltää odotuksiin, sillä ajatus Kubrickilta kesken jääneestä projektista Spielbergin viimeistelemänä kuulosti erittäin mielenkiintoiselta ja onhan kyseessä ihan kivan visuaalinen tekele, mutta sen Pinokkiomainen tarina jäi lopulta vähemmän kiinnostavammaksi kuin Ministryn cameo.

    VastaaPoista
  2. Niin joo, en muistanutkaan tuota että Kubrick oli tätä alun pitäen kaavaillut tehtäväkseen. Olisi kyllä ollut mukava nähdä se Kubrick-versio. En tiedä miten kiinnostava Ministryn cameo voisi olla. Voisi olla ihan jännä, jos tunnistaisin bändin jäsenet. Mielestäni heillä on muutama ihan hyvä kipale. PInokkio-tarina vesittyi kuitenkin nopeasti ja tuntui kaukaa haetulta.

    VastaaPoista