sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 1. syyskuuta 2014

Cadillac Man (1990)

Autot ja 80-luvun kulutushysteria käyvät käsikkäin. Lipevä viiksikäs autonmyyjä, jolla on useampi daami kierroksessa, mahtipontisessa tukassa sekä 80-luvun tyylin puvussaan on muodostunut jo kliseeksi. Tätä stereotypiaa on komediassaan hyödyntänyt muun muassa Fast Show:n Swiss Tony. Cadillac man -elokuva vaikkakin vuonna 1990 ilmestynyt kuvaa hyvin tätä maailmaa.


Joey O'Brien (Robin Williams) on eronnut autokauppias, jonka tulisi myydä yhdessä päivässä 12 autoa tai menettää työpaikkansa. Autojen myynnin ohessa hän kierrättää useampaa daamia (Lori Petty, Fran Drescher) ja ex-vaimokin (Pamela Reed) hönkii niskaan elatusavun toivossa.

Suurimpana kauppapäivänä autoliikkeeseen ryntää siellä työskentelevän Donnan (Annabella Sciorra) mustasukkainen poikaystävä Larry (Tim Robbins) aseistautuneena ja pommilla uhaten. Larryn tivatessa pettävän vaimonsa sänkykumppania päättää Joey ottaa syyt niskoilleen. Tästä alkaakin hikinen iltapäivä kun Joey yrittää hyödyntää luojan suomia puhelahjojaan panttivankitilanteen laukaisemiseksi.

Ostaisitko tältä mieheltä auton?
Näin nyt ensimmäistä kertaa tämän Cadillac manin enkä siitä ollut aikaisemmin mitään kuullut. Olinkin hyvin yllättänyt, että elokuvassa vilisi noinkin nimekkäitä tähtiä. Sinällään kuitenkin ymmärrän miksi elokuva ei ole noussut "kaiken kansan tietoisuuteen". Hyvistä jutuista huolimatta on se kokonaisuutena aika sekava eikä mitenkään erityisen hauska. 

Elokuva jakaantui ikään kuin kahteen osaan. Ensimmäinen osa näyttää kuinka Joey ajelee Cadillaan käyttäen häikäilemättömiä myyntimiehen lahjojaan puhuen ostajat pyörryksiin ja vikitellen tyttöystäviään. Hän myös selostaa meille ajatuksiaan katsoen suoraan kameraan syntsamusan siivittämänä samalla kun ajaa autollaan. Toinen osa keskittyy panttivankitilanteeseen autoliikkeessä. Itse tykkäsin seurata enemmän tätä toista osaa ja varsinkin Robin Williamsin tarjoilemaa lipeväkielistä dialogia sieppaajansa Tim Robbinsin esittämän Larryn kanssa päästäkseen tilanteesta pois. Tim Robbinsin rooli oli lähinnä esittää tyhmää junttia ja siinä hän kyllä onnistui. 

Hieman vesitetty komedia, jota ei aina ollut niin mielenkiintoista katsoa. 

**1/2

Ohjaaja:Roger Donaldson (Dante's Peak, the Getaway, Thirteen days)
Pääosissa: Robin Williams, Tim Robbins, Pamela Reed
Kesto:97min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti