sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Fisher King (1991)

Fisher king on muun muassa Monty Pythoneista tutun Terry Gilliamin ohjaama elokuva, joka kuului lapsuudessani suosikkipätkiini. Robin Williams sai roolistaan Oscar-ehdokkuudeen ja mainio Mercedes Ruehl voitti kyseisen pystin sivuosaroolistaan.

Jeff Bridges näyttelee itsetuhoista Jackia, joka on jättänyt radio-DJ:n hommat sen jälkeen kun hänen sekopäinen kuuntelijansa suoritti verilöylyn New Yorkilaisessa ravintolassa. Yksi tämän murhamiehen uhreista oli nyt kodittomana pyörivän Parryn (Robin Williams) vaimo. Mielenterveyden rajamailla häilyvä Parry kohtaa Jackin, joka haluaa auttaa tätä tuntemansa syyllisyyden takia. Parry on vakuuttunut siitä, että Jack on "The chosen one" hakemaan Graalin maljan, jolloin vain Parryn näkemä pelottava Punainen ritari lähtisi pois.

Mercedes Ruehl esittää Jackin tyttöystävää Annea ja Amanda Plummer Parryn ihastuksen kohdetta Lydiaa. Myös Tom Waits tekee pienen roolin.

Robin Williams ja Jeff Bridges
Terry Gilliamin ohjaustyyli on helppo tunnistaa ja tässä Fisher Kingissä tutut jyrkät kuvakulmat sekä känninen tunnelma välittyivät. Myös Terryä kiehtova keskiaika sekä Graalin malja oltiin saatu tähänkin pätkään ujutettua. Kaikki näyttelijät toimivat rooleissaan: Mercedes oli ihan paras white-trash-tyttöystävänä, Jeff Bridges itsensä hukanneena DJ:nä ja Robin Williams pisti parastaan sosiaalisista normeista vapaana pummina. Michael Jeter oli myös mahtava ristiinpukeutuneena pummina. 

Michael Jeter tuo ilmapalloja Lydialle
Mielestäni elokuva esitti hyvin kuinka herkkä ihmisen mieli on ja yksi traaginen tapahtuma voi sen järkyttää. Elokuva ei myöskään Hollywoodistanut kodittomuutta vaan turha sentimentaalisuus oli tiessään. Ainoastaan hienosti komedian ja draaman välimaastossa tasapainotteleva kertomus näistä kahdesta miehestä, jotka auttavat toisiaan. 

****

Ohjaaja:Terry Gilliam (12 Apinaa, Tideland, Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa)
Pääosissa: Jeff Bridges, Robin Williams, Adam Bryant
Kesto:137min
Valmistusmaa:USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti