sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

The Adventures of Baron Munchausen (1988)

Olen kova Terry Gilliam fani, mutta Monty Python -elokuvien sekä Brazilin jälkeen tullut Paroni von Münchhausenin seikkailut (The Adventures of Baron Munchausen) ei ollutkaan enää niin hyvä. Muistan kuinka se nousi aina Gilliam keskusteluissa esiin vähemmän onnistuneena teoksena Jappervokin kanssa.

Paroni ja pikkutyttö
Baron Von Munchausen (John Neville) pelmahtaa keskelle 1700-lukulaista teatteriesitystä väittäen olevansa legendojen paroni. Hän alkaa kertomaan teatteriyleisölle seikkailuistaan sekä neljästä kumppanistaan. Yksi näistä pystyi kuulemaan hyvin sekä puhaltamaan ihmisjoukkoja kasaan (Jack Purvis), toinen pystyi juoksemaan nopeasti paikasta A paikkaan B (Eric Idle), kolmas jaksoi kantaa vaikka koko aarrekammion aarteet harteillaan (Winston Dennis) ja neljäs näki pitkälle (Charles McKeown). Teatteriväessä oleva pikkutyttö Sally (Sarah Polley) tempautuu tarinoihin mukaan kun Paroni lähtee hakemaan ystäviään voittamaan kaupungissa riehuvan sodan turkkilaisia vastaan. Tapahtumat tuntuvat mielikuvituksekkailta, mutta yleisö saa todistusaineistoa kun pitkään jatkunut sota onkin kertomuksen mukaisesti päättynyt sillä aikaa kun Paroni on kertonut jorinoitaan.

Elokuvassa voi nähdä muun muassa Robin Williamsin päänsä irroittamaan kykenevänä kuun kuninkaana sekä Uma Thurmanin viehättävänä Venuksena.

Isopäinen Robin Williams
Kuten jo hieman alkujohdannossa alustin, niin Paroni von Münchhausenin seikkailut ei ole niin hyvä elokuva. Pidän Terry Gilliamin fantasiamaailmasta sekä mielikuvituksesta ja elokuva näyttikin hyvälle. Tarinat olivat kuitenkin liian poukkoilevia eikä niin mielenkiintoisia. Muistan, että olen aina hirveän tylsistynyt elokuvan alussa ja siinä kestääkin turhan kauan ennen kuin se käynnistyy kunnolla. Elokuvan ainoa python, Eric Idle, on kiinnostava ilmestys, mutta ei saanut elokuvassa kovinkaan suurta osaa. Robin Williams oli hauska ja pikkutyttö ilmeikäs. Muutenkin kaikki on ihan hyviä rooleissaan. Elokuvan käsikirjoitus on vain liian sekava ja epäkiintoisa. 

**1/2

Ohjaaja:Terry Gilliam (12 Apinaa, Fisher king, Tideland)
Pääosissa:John Neville, Eric Idle, Sarah Polley
Kesto:126min
Valmistusmaa: UK, Italia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti