sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 20. syyskuuta 2014

Bicentennial Man (1999)

Robotin elämää (Bicentennial Man) on kertomus tulevaisuudesta, jossa on mahdollista ostaa itselleen kodinaskareita hoitava robotti.

Martinien perhe ostaa itselleen robotin, jonka nimeävät Andrewiksi (Robin Williams). Isä-Martin (Sam Neill) huomaa, että Andrew on erityinen, koska osoittaa personaallisuuden piirteitä kuten luovuutta ja nauttimista erilaisten asioiden parissa. Andrew tulee erityisen hyvin toimeen perheen pikkutytön kanssa, johon viittaa vanhanakin pikku-neitinä (vanhana:Embeth Davidtz). Pikku-neiti ihastuu kasvaessaan Andrewseen, mutta avioituu kuitenkin järkisyistä ihmisen kanssa. Tämän lapsen lapsi Portia (Embeth Davidtz) on kuitenkin eri tapaus. Pari rakastuu toisiinsa. Aikojen saatossa Andrew on yhä enemmän ihmisen kaltainen kehiteltyään robottitutkijan (Oliver Platt) kanssa lisäosia. Koneen ihmistyttyä ja lisätessä itselleen kuolevaisuuden kysyykin elokuva, joka perustuu
Isaac Asimovin novelliin, että missä menee ihmisen ja koneen raja. Voiko koneella olla sielu?

Robotit tutkijan kanssa
Hieman ikävää, että kyseisen elokuvan ohjasi Chris Columbus (Yksin kotona, Mrs. Doubtfire, Harry Potter 1-2) koska Asimovin mielenkiintoisesta kertomuksesta olisi saanut varmasti hienommankin elokuvan. Chrisin käsissä tarina sai omaan makuuni liian hassuttelevan ja komediallisen luonteen. Olisin halunnut nähdä mitä jonkin Ridley Scott -tyyppisen henkilön käsistä olisi lähtenyt. Robin Williams oli kyllä hyvin robottimainen ja roolissaan hyvä. Ajan kuluminen oli ihmisten muodossa välillä hieman epäuskottavaa. Elokuvan musiikki tuki hyvin elokuvan missiota katsojan herkistämiseen. Kuuntelin soundtrackin, jonka voiti aikoinani ...Noirin blogiarvonnasta, vielä elokuvan jälkeen kokonaisuudessaan.  


Robotin elämää tuntui ylipitkältä. Varmasti novellia, jossa aika kuluu vuosikymmenittäin eteenpäin on vaikea kääntää elokuvan muotoon eikä tässä oltu täysin onnistuttu. 

**1/2

Ohjaaja:Chris Columbus (Yksin kotona, Mrs. Doubtfire, Harry Potter 1-2)
Pääosissa:Robin Williams, Embeth Davidtz, Sam Neill
Kesto:132min
Valmistusmaa:USA, Saksa

2 kommenttia:

  1. Ootko kattonu merlin 5 kausi

    VastaaPoista
  2. Joo, olen kyllä katsonut. Olin siihen niin pettynyt, että en ilmeisesti jaksanut arvosteluakaan tehdä, mutta voisi ottaa sen joskus tässä työn alle.

    VastaaPoista