sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 2. lokakuuta 2012

Batman Begins (2005)

Batman putki alkakoon! Ensimmäisenä vuorossa sarjan aloittanut Batman Begins.

Batman begins kertoo nimensä mukaisesti kuinka symboli nimeltä Batman sai alkunsa. Pieni Bruce Wayne on rikkaan perheen kasvatti, joka todistaa vanhempiensa murhan sivukujalla. Tapahtuma saa miehessä aikaan kostonhimon, joka liekittyy kun Brucen (Christian Bale) vanhempien murhaaja pääsee vapaaksi. Brucella on aikomus viedä vihollisensa hengen, mutta eräs rikollispomo Falconen (Tom Wilkinson) kätyri ehtii hoitaa homman ennen häntä. Brucen lapsuudenystävä ja syyttäjänä työskentelevä Rachel (Katie Holmes) on Brucen suunnitelmista pettynyt.

Tapahtuma saa Brucen katoamaan Gothamin kaupungista itä-Aasiaan, jossa hän saa oppia mieheltä nimeltä Ducard (Liam Neeson) taistelulajeissa. Opittuaan kaiken mitä Ducardilla on tarjottavana päättää Bruce palata Gothamiin taistelemaan rikollisuutta vastaan. 

Yhdessä hovimestarinsa Alfredin (Michael Cane) kanssa ja Wayne-yhtiön tiedeosaston johtaja Luciuksen (Morgan Freeman) avustuksella Bruce kehittää itsestään Batmanin. Bruce valitsee symboliksi lepakon, koska hän pelkää niitä ja nyt kaikkien muidenkin tulisi. Batman etsii käsiinsä kaupungin ainoan hyvän kytän - Gordonin (Gary Oldman) - ja ilmoittaa, että tämä ei ole enää yksin. Tästä todisteena hän tarjoileekin kaupungin rikollisliigaa pyörittävän Falconen tarjoittimella. Falcone ei ole kuitenkaan kaupungin pahin kaveri, koska vankilapsykiatri Crane (Cillian Murphy) tarjoilee kovempaa vastusta hengitettävän hallusinogeenisen myrkyn muodossa. Crane toimii kuitenkin vain pomonsa käskystä. 


Elokuvaa on kritisoitu lähinnä sen alun takia ja olihan se hieman hassua, että Batman sai oppinsa vuoristoninjoilta, mutta toisaalta mielestäni ihan kivaa, että perustellaan kuinka Batmanista tuli niinkin kova taistelukone. Sama oli varusteluiden kanssa, että  löydettiin "järkevä" selitys kuinka Batmanilla on niin hienot välineet; Tietysti ne olivat kokeellisia armeijan varusteita, mitä Wayne yhtiössä on kehitelty. Alusta asti Batmanista haluttiin siis tehdä hyvinkin ihmismäinen hahmo, jolla ei ole supervoimia - vain helvetisti päättäväisyyttä.

Christian Bale on varmaankin jo sanomatta selvä loistava Batmanina. Katsoin joskus aikoinani elokuvan ekstrat joissa kävi ilmi, että Christianin oli käsketty syödä enemmän lihaa luiden päälle ja tämä oli ottanut käskyn hieman liian kirjaimellisesti ja olikin lihottanut itsensä siihen pisteeseen asti, että tätä kutsuttiin kuvauspaikalla Fatmaniksi...hah haha haaa!

Gary Oldman on toinen aivan loistava Godonina. Toiminnallinen elokuva täynnä varustelua ja erikoistehosteita kaipaa maanläheisen "tavallisen kaverin" kuten Gordon on. Katie Holmesista en sano mitään. En häntä nyt inhonnutkaan niinkuin tiedän joidenkin vihaavan. Cillian oli sopivan sekopää ja Michael Cane sopi hovimestariksi kuin nakutettu. Liam Neeson kuului jostain syystä vähän kuin toiseen elokuvaan. En ole varma sopiko hän Batmanin mentoriksi/viholliseksi. Ainakin hänestä tuli mieleen hieman Star Warsin Qui-Gon Jinn.

Hyvä pohjaelokuva, jossa Batmanin taustat ja motiivit selvennettiin tyhjentävästi. Batmanin rakentumista oli mielenkiintoista katsoa.

****
Ohjaaja: Christopher Nolan (Memento)
Pääosissa: Christian Bale, Michael Caine ja Ken Watanabe
Kesto: 140 min
Valmistusmaa: USA, UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.