sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 13. joulukuuta 2014

Memento (2000)

Memento teki minuun suuren vaikutuksen kun näin sen noin vuonna 2000. Elokuva, joka kerrottiin lopusta alkuun! Olin myyty. Näin samoihin aikoihin myöskin vuonna 2000 ilmestyneen japanilaisen elokuvan Monday, jossa ideana on hieman samantyyppinen flashbackien muodossa kerrottu tarina. Sekin oli loistava.

Leonard (Guy Pearce) on menettänyt vaimonsa väkivaltaisen ryöstön yhteydessä. Samassa rytäkässä hän menetti lähimuistinsa päähän kohdistuneen iskun jälkeen. Leonard elääkin valokuvien sekä ihoonsa tatioitujen vihjeiden voimalla tarkoituksenaan löytää vaimonsa tappaja ja päästää tämä päiviltään. Leonardia auttaa etsinnöissä kaunis Natalie (Carrie-Anne Moss) sekä poliisina työskentelevä Teddy (Joe Pantoliano). Toinen auttajista ei kuitenkaan toimi täysin puhtaat jauhot pussissaan.

Leonard ja Teddy
Memento säilytti mielenkiintonsa vaikka katsoinkin sen useaan otteeseen silloin kymmenen vuotta sitten. Tosin parhain terä oli jo katseluiden myötä tylsistynyt eikä teho ollut enää niin voimakas. Matrixin myötä ponnistanut Carrie-Anne toi myös vahvasti mieleen 90-2000 lukujen taitteen. Nainen toi kuitenkin elokuvaan kaivattua tunneskaalaa koko ajan pihalla olevan unohtelevan Leonardin kontrastiksi. Elokuvan konsepti on kiehtova ja "loppuratkaisu" ei anna perus-Hollywoodilaista tyydytystä. 

****

Ohjaaja: Christopher Nolan (Insomnia, Batman begins)
Pääosissa: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano
Kesto:113min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.