sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 2. maaliskuuta 2019

Kirja: Saatana saapuu Moskovaan (Mihail Bulgakov)

Saatana saapuu Moskovaan (Master and Margarita) kiellettiin Neuvostoliitossa 20 vuoden ajan, joten asetan sen Helmet-haasteen kohtaan 38. "Jossain päin maailmaa kielletty kirja".

Saatana saapuu Moskovaan kertoo  mielisairaalassa olevan kirjailijan - Mestarin - ja noidaksi hänen takiaan muuttuvan Margaritan rakkaustarinan. Kirjassa on myös kohtia missä käsitellään Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen tapaamista. Mestari on kirjoittanut tästä aiheesta kirjan. Kolmas tarinakulku kertoo Saatanasta ja tämän possesta, johon kuuluu muun muassa salaperäinen kissa, joka yrittää maksaa raitiovaunumatkan kolikolla eikä ole hullumpi aseen käsittelijäkään.

Kirjan kertomistyyli on hyvin yksityiskohtainen ja poukkoileva. Jeesus-tarina kerrottiin vakavahenkisesti kun taas kaikki muu oli erittäin rönsyilevää ja fantasiapitoista. Välillä huomasin nauttivani suurestikin tarinasta sekä naureskelevani sen huumorille (ja kissafanina oli kiva lukea kahdella jalalla kävelevästä kissasta), mutta taas toisinaan kirja tuntui hidastempoiselta ja etenemättömältä. Monelle tämä on lempiteos, mutta minun kohdallani se ei kyllä sellaiseksi noussut.

Uskoisin, että toisella lukukerralla teos saattaisi nousta nautittavammaksi kun osaa jo hieman odottaa mitä tuleman pitää eikä kaikki tule täysin kulman takaa. Osaisi varmaan arvostaa kirjan nyansseja sekä huomaisi selkeämmin kritiikin Stalinin sensuuri-Neuvostoliitosta.

Jostain syystä olin kehittänyt päässäni mielikuvan että kirjan nimessa oleva "Mestari" viittaisi Saatanaan ja "Margarita" olisi se alkoholijuoma...no, lukeminen sivistää.

****


Alkuperäinen julkaisuajankohta: 1966-67

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.