sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

perjantai 15. maaliskuuta 2019

Black Beauty (1994)

Anna Sewellin 1800-luvun lopulla kirjoittamaan kirjaan perustuva Urhea musta (Black Beauty) kertoo tarinan hevosen näkökulmasta. Asetan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 39. "Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova elokuva".

Komia ori pääsee nuorena rakastavan perheen maatilalle ja tilan sairastelevainen emäntä antaa pojjalle nimen Black Beauty (ääni: Alan Cumming), koska on niin musta ja on niin nätti. Tilalla on jo valmiiksi Ginger niminen tamma ja pikku poni. Hankalan alun jälkeen Black Beautystä ja Gingeristä tulee ylimmät ystävät. Tallirengin poika Joe (nuorena: Andrew Knott), luo myös vahvan suhteen oriin.

Emäntä joutuu kuitenkin lääkärin kehotuksesta muuttamaan perheensä kanssa etelän lämpöön ja niin hevosten tiet erkanevat omistajistaan sekä toisistaan ja elämän kova koulu alkaa. Black Beauty oppii kovimman kautta että läheskään kaikki ihmiset eivät ole mukavia eikä voi muuta kuin aatoksissaan uneksia olevansa takaisin vihreillä nummilla ystäväheppojensa kanssa. 

Urhea musta ja nuori Joe
Black Beautya oli vaikea katsoa tasaisena virtaavan kyyneljoen läpi. Aivan kamala elokuva sen suhteen. Elokuvana se oli kuitenkin hienosti tehty eikä hevosen "puhuman" kerronnan kuuleminen  tuntunut yhtään kornilta. Elokuva alkaa siitä, että protagonisti orilla on kaikki hyvin ja sitten hän alkaa kertoa karua tarinaansa. Vaikka siis elokuvan alussa jo tietää, että se päättyy onnellisesti, niin oli sitä silti ajoittain hyvin vaikea katsoa. Ei ole koskaan mukava nähdä kun eläin kärsii tai kun mulkut ihmiset kaltoinkohtelee heitä vaikka kaikki toki olikin vain showta eikä eläimiä oikeasti vahingoitettu.

Olin aidosti järkyttynyt kun Ginger-tamma kohtasi niin synkän lopun. En tiedä voitaisiinko enää nykypäivänä tehdä noin "karua" ratkaisua koko perheen elokuvaan. Huomasin käyväni normaaliakin enemmän vuoropuhelua elokuvan kanssa (mm. huudellen sen kusipää-hahmoille) sen aiheuttaman tunneryöpytyksen takia. Olen kipeä, joten ehkä sitäkin enemmän tunteet pinnassa. Näyttelijät olivatkin kaikki taidokkaita, hevoset saatu hienosti esittämään osiaan ja koko elokuvan ulkoasu huokui näyttävästi 1800-luvun Englantia.

Toki kaikki hepan kokemat kärsimykset teki sitäkin nautittavammaksi lopun kun Joe vihdoin kokee jälleennäkemisen Black Beautyn kanssa ja pelastaa tämän loppuelämäkseen.

Hieno, kauhea elokuva.

****

Ohjaaja: Caroline Thompson (Buddy, Snow White)
Pääosissa: Sean Bean, David Thewlis, Docs Keepin Time
Kesto:1h 28min
Valmistusmaa: USA; UK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.