sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Persepolis (2007)

Persepolis sai parhaan animaatioelokuva Oscar-ehdokkuuden ja joutui ilmestyttyään kiellettyjen elokuvien listalle Libanonissa, mutta kielto myöhemmin poistettiin (ainakin Wikipedian mukaan näin). Asetankin elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 38. "Jossain päin maailmaa kielletty elokuva". 

Marjane (Chiara Mastroianni) on huoleton 70-luvun lapsi, joka näkee ja kokee 80-luvulle siirryttäessä fundalistisen islamin nousun kotimaassaan Iranissa. Hunnut ja kaavut tulevat kuvioon eikä rock-musiikkia saatika lenkkareita sallita. Miehet huorittelevat naisia ja aseistettuja vartijoita on joka puolella kyttäämässä ihmisten kulkua.

Marjanen äiti pelkää suulaan ja kapinallisen tyttären hengen puolesta ja lähettää tämän Wieniin kouluun. Siellä hän aikuistuu ja saa kokea kotimaassaan kielletyt asiat sydämensä kyllyydestä. Aikansa rilluteltua tajuaa Marjene, että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella ja palaa takaisin kotimaahansa.

Fundamentalistinaiset eivät hyväksy Punk is not dead -takkia
Elokuva perustuu ranskankielisen Marjane Satrapin omaelämänkerrallisiin sarjakuva-albumeihin. En ole lukenut näitä sarjakuvia, mutta voisin kuvitella, että animaation tyyli on samanlainen tässä elokuvassa, ainakin kuvien perusteella. Persepoliksessa ollaan jaoteltu ajankulkua sekä sijaintia värimaailmalla: Mustavalkoinen kerronta vaihtelee väritetyn kanssa.

Lukuisten kieltojen sekä kyttäämisen luoma ahdistavaksi muuttuva tunnelma on saatu hienosti kuvattua. Perspektiiveillä, silueteilla ja musiikilla pelataan  paljon. Persepolis paljastaa naisen huivin takaa ja antaa tälle samaistuttavan tarinan länsimaalaisenkin näkökulmasta.

Koskettava kuvaus.

****

Ohjaajat: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Pääosissa: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands
Kesto: 1h 36min
Valmistusmaa: Ranska, USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.