sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

lauantai 16. maaliskuuta 2019

Captain Marvel (2019)

Captain Marvel on Marvel-elokuvien uusin tulokas ja on saanut paljon kohinaa osakseen eikä aina niin positiivista, lähinnä pääosaa esittävän Brie Larsonin voimakkaista feministisistä kannanotoista johtuen. Kävin katsomassa elokuvan elokuvateatterissa, joten asetan pätkän Helmet-haasteen kohtaan 26. "Elokuva, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön katsovan".

Captain Marvel/ Carol Danvers (Brie Larson) on ilmavoimien lentäjä 80-luvun lopulla, joka saa paljon ennakkoluuloja osakseen naisena armeijassa. Hän ei kuitenkaan ole yksin vaan hänen paras ystävänsäkin on nainen (Lashana Lynch) ja kannustavat toisiaan ennakkoluulojen edessä. Carol lähtee Mar-Vellin (Annette Bening) mukaan kokeellista teknologiaa sisältävälle lennolle ja joutuvat hyökkäyksen kohteeksi. Koneen syöksyttyä maahan ampuu Carol koneen moottorin, jonka energia imeytyy hänen kehoonsa antaen Carolille supersankarivoimat.

Tämän halutun energian takia kreeläiset, Jude Lawn näyttelemä Yon-Rogg etunenässä, haluavat Carolin mukaan planeetalleen. Muistinsa iskussa menettänyt Carol luulee olevansa kreeläinen eikä ymmärrä ajoittain saamiansa flashbäkkejä Maan elämästään. Kreeläiset ovat sodassa skrullien kanssa ja yhdessä tällaisessa yhteenotossa Carol päätyy takaisin maan päälle 6 vuotta katoamisensa jälkeen jahtaamaan muotoaan muuttamaan kykeneviä ja uhkaksi luulemiaan skrulleja. Tässä rytäkässä hän kohtaa S.H.I.E.L.D. agentin Nick Furyn (Samuel L. Jackson), jonka kanssa päätyy tekemään yhteistyötä. Carolille selviää että onkin taistellut koko ajan pahisten riveissä ja skrullit ovatkin itseasiassa uhreja. Yhteenotolta vanhojen ystävien kanssa ei vältytä.

Kapteeni Marvel
Captain Marvel oli ihan viihdyttävä kokonaisuus, jossa ei kerennyt tylsää hetkeä olemaan. Kovaa toimintaa ja huulen heittoa viljeltiin. Varsinkin elokuvaa varten "nuorennettu" Samuel L. Jacksonin Nick Fury oli hauska hahmo tässä pätkässä ja toimi hyvin Brie Larsonin hahmon kanssa. En kokenut, että feminismiä nyt erityisesti oltaisiin tässä elokuvassa yritetty tuputtaa vaikka siinä olikin paljon naisia monesta eri sukupolvesta aktiivisina tekijöinä (ja kornisti osutettu No doubtin "Just a girl" -biisi). Olisin kuvitellut kritiikin takia, että se olisi ollut enemmänkin läsnä. En ole mikään erityinen Jude Law fani eikä hän tässäkään kovin osannut minua sykähdyttää. Muutenkin "pahisten puoli" oli vaisu eikä hyvää ja tasapainoista vastakkainasettelua syntynyt.

Suurimpana ongelmana elokuvassa oli minulle Captain Marvelin olematon henkilöhahmokehitys. Brie Larson oli koko elokuvan ajan samanlainen. Hahmoon ei sillä tavalla kiintynyt eikä tämän voittoa niin kovasti tahtonut, koska tämän alun kamppailuita ei näytetty kunnolla. Ainoastaan pieninä välähdyksinä katsojalle tiedotettiin, että häntä yritettiin aina lytätä yrityksissään, mutta nousi epäonnistumisista huolimatta jaloilleen. Tiedän aikaisempien elokuvien perusteella, että Larson osaa näytellä, joten uskon että tämä pannukakkumaisuus hahmossa oli enemmän ohjauksen/ käsikirjoituksen syytä.

Captain Marvel oli ihan kelpo, mutta ei noussut lempimarveleideni joukkoon. Tykkäsin ysäriviittauksista kuten hitaasti latautuvasta PC:stä tai sen ajan hittielokuvien julisteista videovuokraamon seinillä. Musiikki myös tuki aikateemaa. Jos haluaa tehdä karkeaa vertailua naissupersankarielokuvien välillä, niin Wonder Woman jäi kuitenkin suosikikseni vaikka Brie Larsonista tykkäänkin.

***

Ohjaajat: Anna Boden, Ryan Fleck
Pääosissa: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn
Kesto: 2h 4min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

  1. En ole leffaa vielä nähnyt, sillä olen kovin laiska nykyisin vääntäytymään teatteriin asti. Ympärillä vellovaa kohua olen seuraillut sitten senkin edestä, ihmetellen ja kummastellen kuinka oudouksi nykymeno onkaan mennyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä mennyt ihme politikoinniksi ja kikkailuksi. Elokuva on kuitenkin katsojalle päin valmis tuotos, jota joko mielellään katsoo tai sitten ei. Oli sitten ajatus taustalla mikä tahansa.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.