Näin Kampin bussiasemalla minulle vieraan naisihmisen lukevan kirjaa Oliivityttö, jonka sitten itselleni lainasin ja lueskelin saadakseni täytettyä Helmet-haasteen kohdan 26. "Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan".
Yllätyin, että Oliivityttö oli nuorten kirja, koska mielestäni kirjaa lukenut ihminen oli arviolta kaksissakymmenissä. Toki eihän se mikään este ole nuorten kirjojen lukuun eikä kaksikymppinen nyt mikään vanhakaan ole.
Kirja kertoo äitinsä kanssa asuvasta Joonasta kesälomallaan ysiluokan jälkeen, jolloin pitäisi päättää mitä sitä tekisi isona. Miehen tyttöystävä on Italian reissussa kymmenen päivää ja ikävä on kova, kunnes hän kohtaa vanhan lapsuuden ystävänsä Veeran. Tytössä on sitä jotain oliivin vihreine silmineen. Joonan isä aikoinaan jätti tämän äidin toisen naisen takia, joten paineet uskollisuudesta omaa tyttöystävää kohtaan ovat kovat.
Joonan rakkaustuskien rinnalla kulkevana juonena onkin tämän vaikea isäsuhde.
Kirja on kirjoitettu vuonna 2012 ja silti se tuntui kieleltään ja tapahtumiltaankin jotenkin aikansa jättäneeltä (toki eihän nyt enää ole 2012). Pussaamisesta puhuttiin lurpsutteluna ja kännykkä kädessään päähahmon piti juosta sisään kotiinsa läppärilleen katsomaan Google mapsista reittiohjeita. Eikö kännykässä ollut jo suht nopeasti toimiva netti vuonna 2012? Voi tietysti olla että ei ollut. Mutta lurpsuttelivatko teinit vuonna 2012? Ehkäpä. Joitain tällaisia asioita lukuun ottamatta Oliivityttö oli sujuvaa luettavaa minkä yhdessä illassa helposti tempaisi.
Oli ihan virkistävää lukea näin iäkkäänä nuorille suunnattua kirjaa ja varsinkin poikanäkökulmasta kirjoitettuna. Silloin omassa teiniydessäni luin vain tyttöprotagonistikirjoja. Jotenkin huvittavaa havaita se, että pääpiirteittäin genressä ei juurikaan ollut tapahtunut muutoksia kirjoihin mitä silloin kasari-ysärivuosina luin: Nuori etsii itseään, ihastuksen kohde tulee kuvioon ja on jotenkin "erilainen" ja "magee". Käänne elämässä syntyy.
Ei mitään kovin ihmeellistä, mutta täytti tarkoituksensa.
***
Alkuperäinen julkaisuajankohta: 2012
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.