sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Puhdistus (2012)

Katsoin Sofi Oksasen saman nimiseen kirjaan perustuva elokuvan Puhdistus. Mielestäni kirja oli ihan ok ja mietinkin, että miten kirja on käännetty valkokankaan muotoon. Elokuva kuten kirjakin kertoo kahden eri sukupolven tarinaa kerrostettuna. Vihollinen on kommunistinen Venäjä. 

Aliide Truu on tarinan keskushahmo, jota esittää nuorena Laura Birn ja iäkkäänä Liisi Tandefelt. Aliide elää nuorena siskonsa Ingelin (Krista Kosonen) kanssa. Alideen synkistä nuoruusvuosista muistuttaa hänen luokseen turvaan karannut Linda (Sonja Nüganen ), joka osoittautuu Aliiden siskon tyttären tytöksi. Linda on lähetetty paremman elämän toivossa hotelliin tarjoilemaan ja siivoamaan, mutta paikka osoittautuukin huorataloksi ja Linda päätyy arvottomaksi seksiorjaksi. 

Aliide muistaa Lindan myötä nuoruutensa kommunistihallinnon alla ja samankaltaisista kokemuksista kun häntä epäiltiin valtionviholliseksi. Rinnalla kulkee myös epäonninen rakkaustarina kun nuori Aliide on rakastunut Hansiin (Peter Franzén), jonka kanssa tämän sisko avioituu.

Elokuvassa voi nähdä myös Tommi Korpelan Aliiden aviomiehenä. 

Siskokset
Puhdistuksessa ei kaunistella eikä kommunismin liput liehu korkealla. Väkivaltaiset kuvat vuorottelevat muotoja; seksuaalinen ja fyysinen. Elokuvaa ei ollutkaan näiden kuvien takia kovinkaan miellyttävä katsoa ja niistä jäi mässäilyn maku. Laura Birn ja Liisi olivat kuitenkin vahvoja näyttelytyössään ja uskottavaksi elokuva oli kyllä saatu. Ei Virossa varmaankaan kivaa kaikilla ollut kun "puhdistustyötä" tehtiin. 

Jotain hyvää.

***

Ohjaaja:Antti Jokinen

Pääosissa:Laura Birn, Liisi Tandefelt, Amanda Pilke
Kesto:125min
Valmistusmaa: Suomi, Viro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.