sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

maanantai 8. heinäkuuta 2019

The Lobster (2015)

The Lobster on erikoinen pienen budjetin elokuva, jossa sinkkuja muutetaan valitsemikseen eläimiksi, jos eivät löydä itselleen sopivaa parisuhdetta tietyn ajan kuluessa. Lisäaikaa voi saada metsästämällä "yksinäisiä". Sijoitan elokuvan Helmet-haasteen kohtaan 36. "elokuvassa ollaan yksin". 

David (Colin Farrell) on pitkään naimisissa, mutta hänen vaimonsa jättää tämän toisen miehen takia. David menee hotelliin, jossa on mahdollista muodostaa parisuhde uuden kumppanin kanssa. Jos näin ei kuitenkaan käy, niin muutetaan hänet hummeriksi. Hän ystävystyy kahden miehen kanssa (John C. Reilly ja Ben Whishaw), joista toinen löytää huijaamalla itselleen sopivan kumppanin. Naisen nenä vuotaa verta spontaanisti, joten päättää mies "hommata" itselleen tämän ominaisuuden lyömällä tuulenhalkojaansa milloin mihinkin. Näin hän pääsee parisuhteen kestotestiin naisen kanssa: kaksi viikkoa yhteisessä huoneessa ja kaksi viikkoa tämän jälkeen jahdilla. Jos nämä neljä viikkoa menevät hyvin, niin voi pari alkaa elää normaalia parisuhde-elämää hotellin ulkopuolella. Lapsi heille annetaan tasoittamaan pahimmat riidat.

Kaverinsa esimerkistä innoittuneena päättää Davidkin esittää tunteetonta psykopaattia muodostaakseen sopivan parisuhteen psykopaattinaisen (Angeliki Papoulia) kanssa. Kaikki ei mene kuitenkaan ihan putkeen.

Elokuvassa voi nähdä myös Rachel Weiszin Davidin todellisena rakkauden kohteena, Ashley Jensenin hotellin yhtenä sinkkuna ja Olivia Colmanin hotellin johtajattarena.

Ihmisjahtiin!
Luin DVD:n takakannen ja olin ihan myyty. Elokuva jossa sinkut muutetaan eläimiksi, jos ei kumppania löydy, tuntui sen verran uniikilta idealta. Mukana vielä kovan luokan näyttelijöitäkin. En yleensä ole erityisesti pitänyt Colin Farrelista tai hänen esittämistään hahmoista ylisliipattuna geelitukkana, mutta tässä pidin hänestä kovastikin. Eipä hän juuri mitään tehnytkään, kuin lateli yhtä lakonisesti vuorosanansa kuin kaikki muutkin, mutta se sopi hänelle mainiosti. Saman ohjaajan The Favourite-elokuvasta yllätys-Oscarin voittanut Olivia Colman oli mainio hotellin auktoriteettina ja onkin helppo huomata kuinka ohjaaja päätyi käyttämään juuri häntä kuningattarena hittielokuvassaan.

Vaikka elokuva oli outo, ei se tuntunut kuitenkaan olevan outo vain outouden takia. Pidin enemmän elokuvan ensimmäisestä puolikkaasta kun ei tiennyt yhtään minne elokuva johdattaa, mutta homma lähti vähän leviämään sen toisella puolikkaalla eikä pitänyt enää niin kiinnostuneena. Tämän takia  "vain" kolme tähteä.

***

Ohjaaja: Yorgos Lanthimos (The Favourite, Kinetta, Alpeis)
Pääosissa: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden
Kesto: 1h 59min
Valmistusmaa: Irlanti, UK, USA, Kreikka, Ranska, Alankomaat

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.