sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

636/1001 Grease (1978)

Grease DVD:lläni on söpö nahkatakki
Grease sujoittuu svengaavalle 50-luvulle kertoen raggarin ja kiltin tytön rakkaussuhteesta ja heidän yhteisestä matkasta koulun viimeiseltä vuodelta aikuisuuteen, joten asetan elokuvan (hieman heppoisin perustein) Helmet-haasteen kohtaan 43." Elokuva seuraa lapsen kasvua aikuiseksi".

Danny (John Travolta) on koulunsa coolein poika, joka tapaa kesälomalla ihanan Sandyn (Olivia Newton-John), johon rakastuu heti. Sandy asuu kuitenkin Australiassa, joten suhde tuntuu tuhoon tuomiltulta. Dannyn yllätykseksi Sandy päätyy kuitenkin asumaan Jenkkeihin ja peräti samaan kouluun Dannyn kanssa. Puhtoinen Sandy ei sovellu kuitenkaan Dannyn kovan pojan imagoon ja niinpä saa Sandy kylmää kyytiä. Toisiinsa kovasti pihkaantuneet Sandy ja Danny eivät kuitenkaan malttaisi pitää näppejään toisistaan erossa ja niinpä molemmat yrittävät lähentyä toistensa persoonallisuuksia.

Grease on hyvän mielen musikaali, jossa ei voi muuta kuin ihailla Travoltan tanssiliikkeitä. Olivia päihittää Travoltan laulupuolella kun taas tanssissa on vain yksi kuningas. Parin välillä kipinöi ja molemmat sopivat rooleihinsa kuin nakutettu: molemmat kävisi helposti tanssiaskuninkaasta ja -kuningattaresta, mutta molemmissa on myös tiettyä luontaista koommikkoa, joka sallii noinkin karikatyyriset roolit homman menemättä kuitenkaan huonolla tavalla naurettavaksi. 

Biisit ovat myöskin onnistuneet ja moneen kertaan radiossa soitetut. Varsinkin lopun You're the one that i want paketoi koko elokuvan kauniisti kasaan koreografioineen. Piti katsoa kohtaus vielä pari kertaa uudelleen extroista, sen verran hymyä se itselleni tuotti. Toki elokuva perustuu jo vuonna 1971 ensiesityksen saaneeseen samannimiseen musikaaliin, mutta biisit toimivat myös hyvin elokuvaversioon sovitettuina.

Tärkeä hahmo on myös herkullisen pahiksen roolin tekevä Stockard Channing Rizzona. Varsinainen  "mean girl", josta kuitenkin löytyy pehmeämpikin puoli.

Ainoa asia joka elokuvassa hieman hämmensi oli, että nämä "lukiosta" valmistuneet teinit näyttivät reilusti kypsemmiltä, joltain 20-30 vuotiailta vähintäänkin. Travolta oli nähtävästi elokuvan ilmestymisvuonna 24 vuotta ja Olivia 30 vuotta. Eipä se juonellisesti haitannut ollenkaan, mutta oli vaan huvittavaa kuinka "epätasaiselta" nämä teinit iältään näyttivät.

****

Ohjaaja: Randal Kleiser (The Blue laguun, Summer lovers)
Pääosissa: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing
Kesto: 1h 50min
Valmistusmaa: USA

2 kommenttia:

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.