sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 25. heinäkuuta 2019

Kirja: Huijarisyndrooma (Tiina Ekman)

Huijarisyndrooma - miksi en usko itseeni vaikka olen oikeasti hyvä? sisältää kieltosanan, joten asetan sen Helmet-haasteen kohtaan 45. " Kirjan nimessä on kieltosana".

Tämän tietokirjan huijarisyndroomasta on kirjoittanut psykologi ja psykoterapeutti Tiina Ekman. Hän käyttää esimerkkinä potilaidensa kertomuksia, jotka hyvin havainnollistavat mistä huijarisyndroomasta on kyse. Usein jotain on tapahtunut henkilön lapsuudessa, että perusturvallisuus on järkkynyt tai normaalia kiintymyssuhdetta ei ole syntynyt vanhempaan. Kotona on saattanut olla myös vaativuuden ilmapiiri, jolloin lapsen kyvyt on otettu kuin itsestäänselvyyttä ilman myönteistä palautetta lasta kohtaan. Ehkäpä perheen toista lasta on pidetty kyvykkäänä ja toinen on jäänyt toisarvoiseksi, koska se toinen on kuitenkin aina kaikessa parempi.

Huijarisyndroomasta kärsii niin miehet kuin naisetkin, mutta enemmän huijarisyndroomaa esiintyy naisilla. Huijarisyndrooma tarkoittaa sitä, että ei usko omiin kykyihinsä tai että on esimerkiksi pätevä työssään  vaikka kaikki "todisteet" siihen viittaisikin. Kehuihin ei uskota. Monesti huijarisyndroomasta kärsivät ovat työelämässä korkeissa asemissa, mutta uskovat että eivät kuulu sinne ja ovat jotenkin "huijaamalla" päässyt nykyiseen asemaansa. Syndroomassa esiintyy myös ylitunnollisuutta ja pitkiä työtunteja, että voisi ikään kuin huijata osaavansa vaikka onkin vain käyttänyt hirveästi omaa aikaansa tuloksien syntymiseen. Ja jatkaakseen samaa tasoa, pitää myös pitkää päivää painaa jatkossakin ettei vaan oma huonous paljastuisi.

Kirja on hirmuisen mielenkiintoinen ja joissain kohdissa samaistuin. Toisiin taas en. Tunnistin ainakin yhden tutun omaavan tämän syndrooman, kuin suoraan esimerkistä ja näin ehkä ymmärrän hänen käyttäytymistäkin paremmin. Tykkäsin myös siitä, että se oli helppolukuinen sekä käytännönläheinen. Kirjan loppupuolella oli runsaasti harjoituksia joilla parantaa omaa mielenterveyttä. Ei tarvitse edes välttämättä tästä syndroomasta kärsiä, jotta harjoituksista olisi hyötyä.

Ajatuksia herättävä teos myös siitä, että miten yhteiskunnallinen vaativuuden ilmapiiri vaikuttaa kiltteihin tyttöihin ja poikiin.

****

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.