sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

keskiviikko 1. elokuuta 2012

The Fighter (2010)

Lainasin kirjastosta viime vuonna lukuisilla Oscar-ehdokkuuksilla palkitun The Fighter:in. Elokuva perustuu tositapahtumiin legendaarisesta nyrkkeilijästä Dicky Eklundista (Christian Bale) ja hänen nyrkkeilijä veljestään "Irish" Micky Wardista (Mark Wahlberg).

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pieneen amerikkalaiseen kaupunkiin, jossa Dicky on paikallinen kuuluisuus, koska aikoinaan on saattanut Sugar Rayn kanveesiin. Ammattiuransa jälkeen hän on siirtynyt valmentamaan veljeään Mickyä crack-riippuvaisen tehokkuudella. Dicky ja Mickyn managerina toimiva Mickyn äiti Alice (Melissa Leo) järjestävät kuitenkin Mickylle surkeita otteluita, joita hänellä ei ole edes mahdollista voittaa.

Dicky joutuu vankilaan rikollisista sekoiluistaan ja Micky tapaa naisen (Amy Adams), joka antaa hänelle kaipaamaansa itseluottamusta. Micky tekee sopimuksen treenata veljestään ja äidistään erossa ja saakin hieman menestystä. Loppupeleissä pahan vastuksen hän voittaa kuitenkin veljensä ohjeistuksella. Dicky selvittää päänsä vankilassa ja Rockyn kaltainen treenausjakso veljesten kanssa voi alkaa.

Christian Bale ei pelkää laittaa ulkonäköään likoon. Tässä crack-riippuvaisen laihana.

En oikeen koskaan ole pitänyt Mark Wahlbergista ja Bale on taas yksi kaikkien aikojen lempinäyttelijöistäni. Heidän parituminen tässä elokuvassa herätti vähintäänkin ennakkoluuloja. Yllättäen Mark ei ärsyttänyt niin paljon kuin aikaisemmin ja sopikin hieman veljensä varjossa elävän pikkuveljen rooliin, kun taas Bale tapansa mukaan loisti vanhana kehäraakkina, jolla on vielä muutama paukku takataskussaan. Elokuvan lopussa oli vielä pieni pala tarinan oikeista hahmoista ja täytyy sanoa, että olivat kuin kaksi marjaa näiden näyttelijöiden kanssa, persoonallisuuksiltaan siis. Myös veljesten äitiä esittävä Melissa Leo oli loistava, josta hän saikin ansaitusti naissivuosa Oscarin:

Melissa Leo

Myös Bale voitti elokuvasta ansaitun miessivuosa-Oscarin. Nyrkkeilyelokuvat ovat henkilökohtaisesti minulle hieman rankkoja, koka eläydyn niihin liian voimakkaasti ja heilun sohvalla iskuja väistellen. Elokuva keskittyi kuitenkin enemmän veljesten väliseen suhteeseen kuin itse nykkeilyyn, joka teki siitä mielenkiintoista katsottavaa ja koskettavaakin.

***1/2

Ohjaaja: David O. Russell (Kolme kuningasta)
Pääosissa: Mark Wahlberg, Christian Bale ja Amy Adams
Kesto: 116min
Valmistusmaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.