sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

Thor (2011)

 Lainasin kirjastosta elokuvan Thor, joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan.

Eletään todellisuudessa, jossa skandinaavinen muinaisusko on totta ja maailma on syntynyt Ymir-jättiläisen ruumiista. Viikinkien jumalat asuttavat yhtä yhdeksästä maailmasta - Askårdia. Ylijumala Odin (Anthony Hopkins) ja vaimonsa Frigga (Rene Russo) hallitsevat Askårdia. Elokuvassa Odinilla on yksi ottopoika Loki (Tom Hiddleston) ja oikea poika Thor (Chris Hemsworth). 

Thor on mieleltään temperamenttinen ja röyhkeä. Hän ei halua kuunnella isänsä kehoituksia olla haastamatta riitaa, niin että Askårdin rauha säilyisi. Odin ei jaksa enää katsoa poikansa niskoittelua ja päättää riistää Thorin yli-inhimilliset voimat ja lähettää hänet ihmisten asuttamaan maahan. Thorin voimanlähteen, Mjölner-vasaran, hän lähettää Thorin perässä ja antaa vasaralle käskyn toimia vain sen arvoisen henkilön käsissä.

Tieteellistä tutkimusta luonnonilmiöistä tekevä Jane Foster (Natalie Portman) on ennustanut, että Thorin putoamispaikalla tulee tapahtumaan jotain ja ei aikaakaan kun Jane on onnistunut törmäämään taivaalta pudonneeseen Thoriin omalla pakullaan. Kyydissä on myös tutkijakolleega Erik (Stellan Skarsgård) sekä oppilas? Darcy (Kat Dennings). Janen tutustuessa Thoriin, alkaa hän pikkuhiljaa uskomaan, että ehkä Thor ei olekaan hullu vaan aitoa tavaraa.

Thorin lämpätessä Janea, on Lokilla omat kierot juonensa. Hän haluaa Askårdin kuninkaaksi vaikka Odinin ja Thorin henkien hinnalla.

Thor ja Jane

En suoraan sanottuna odottanut näin huonoa elokuvaa. Mielestäni moni kehui tätä minulle. Miksi? Thorin näyttelijä oli ensinnäkin aivan kamala aivoton lihaskimppu, joka ilmeisesti skippasi kaikki näyttelijätunnit. Thorin rooliin hän sopi ainoastaan fysiikkansa puolesta. Tosin minä aina ajattelin Thorin enemmänkin nallekarhumaisen isoksi, kuin punttistreenillä six packin saaneeksi tyhmäksi nuorukaiseksi. Tämä elokuva kylläkin perustuu sarjakuvaan, mitä en ole koskaan lukenut. Ehkä siinä hahmo on samankaltainen kuin elokuvan Thor.

Miksi jumalat olivat taas puettu niin tökeröiksi. Onko nykyään vallitseva käsitys se, että oli minkä tahansa mytologian jumala, niin hieno hattu pitää olla. Kyllä metallisesta kypärähäkkyrästä Jumalan tuntee! Missä oli normaalit viikinkikypärät!? (Ja tiedän, että sarvikypärä ei ole "normaali" viikinkikypärä vaan vain seremoniallinen).

Loki

Loki vaikutti mielenkiintoiselta hahmolta ja jopa potentiaalisesti hyvältä näyttelijältäkin. Silti hänen osansa jäi mielestäni jotenkin liian yksiulotteisen pahaksi ja muoviseksi. Sen sijaan Thorin uskottu jumalallinen taistelijajoukko oli aivan kammottavaa katsottavaa; hirveä puvustus, hirveä käsikirjoitus, hirveän huono. Naissoturi Sifkin oli kuin jostain meikkimainoksesta suoraan tullut. Uskottava soturina? Ei.

Natalie Portman veti suorituksensa jostain selkärangasta, sen kummemmitta elokuvaan paneutumatta. Hieman vienoja katseita sekä intohimoa työtään kohtaan ja "se on purkissa". Tämä näkyi myös Thorin ja Janen välillä vallinneesta olemattomasta kemiasta. Koska elokuvan Thor oli aussi ja kaikki puhuivat englantia, jumalat mukaanlukien, niin ilmeisesti Stellan Skarsgårdilla haluttiin tuoda elokuvaan skandileima, koska ei hänellä paljon mitään muutakaan virkaa elokuvassa ollut.  Anthony Hopkins oli hyvin kliseinen valinta Odiniksi. Ihan kelpo kai.

Harmittaa, että kun tehdään elokuva niinkin hedelmällisestä aiheesta kuin skandimytologia, niin miksi siitä pitää tehdä näin huono? Olisivat voineet katsoa ensin Erik Viikinkisoturin ja sitten vasta alkaneet takomaan metallisia rintapanssareitaan.

Elokuvan paras kohtaus olikin kun Thor meni eläinkauppaan ja pyysi tarpeeksi isoa lintua jolla voisi ratsastaa. Myyjän ilme, muahahahah!

Kehno!

**

Ohjaaja: Kenneth Branagh (Sleuth, Much Ado About Nothing)
Pääosissa: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins ja Natalie Portman
Kesto: 115min
Valmistumismaa: USA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.