sitaatti

Two men look out the same prison bars; one sees mud and the other stars.

-Frederick Langbridge

torstai 2. elokuuta 2012

744/1001 Aliens (1986)

H.R Giger suunnitteli Alien-elokuvaan hahmon, joka kosketti visuaalisella ilmeellä niin silmää kuin sieluakin. Alien on hahmona jotain "psykoseksuaalista", kuten Aliens-ohjaaja James Cameron asian ilmaisi anteeksipyyntökirjeessään Gigerille. Vaikka H.R suunnittelikin Alienin ulkoasun ja oli mukana ensimmäisen Alienin kuvauksissa tekemässä tuotannon suunnittelua, ei Cameron pyytänyt enää Gigeriä tähän jatko-osaan. Suuri kiitos tämän kakkososan onnistumisesta kuuluu kuitenkin Gigerille ja hänen luomalle Alien-hahmolle.

Ellen Ripley (Sigourney Weaver) palaa Alienien asuttamalta planeetalta (jossa oli ykkösosassa) takaisin maanpäälle ajelehdittuaan päämäärättömästi avaruudessa. Matka-aikaa on kulunut sen verran, että Ripleyn läheiset ovat ehtineet jo kuolla vanhuuteen, hänen tyttärensä mukaanlukien. Herättyään pitkästä unestaan saa Ripley lisäksi tietää, että planeetalle jolta hän on juuri palannut on muuttanut siirtomaa-asukkeja. Planeetasta aiotaan rakentaa ihmisille asumiskelpoinen. Rakennushankkeen takana oleva yhtiön johtoryhmä ei kuitenkaan usko Ripleyn Alien-kertomusta eivätkä keskeytä hanketta.

Kun siirtomaa-asukkaisiin ei saada enää yhteyttä kääntyy yhtiön mies Carter (Paul "Hulluna sinuun" Reiser) Ripleyn puoleen; Hän haluaa, että Ripley lähtee sotilaiden kanssa uudelleen planeetalle konsultiksi, koska on ainoa joka on nähnyt Alienin. Uhoavat sotilaat huomaavat pian, että Ripley ei olekaan mikään Lumikki ja että pelastusoperaatiosta on muodostumassa hyvin nopeasti selviytymisoperaatio. Matkalla on mukana muun muassa Michael Biehn korpraali Hicksinä ja Lance Henriksen androidi-Bishopina.

Muutenkin vaikeaa matkaa vaikeuttaa "dollari-Carter", jolla on tarkoituksena viedä avaruusolio takaisin maanpäälle elävänä Ripleyn sisällä.

Näytä nyt kaikki herkut kun kerran aloitit, tuumaa Ellen.

Olen heikkona elokuviin, joissa nainen on se joka määrää tahdin. Sigourney tekee Ripleystä uskottavan vahvalla johtajamaisella olemuksellaan, olematta kuitenkaan miehekäs. Miehekkään naisen roolin hoitaakin sotilaana toimiva lihaskimppu - Vasquez (Jenette Goldstein). Mietinkin, että halusikohan Cameron tarkoituksella elokuvaan jonkun selkeästi karskimman naisen kuin Ripley, että Ellen näyttäisi feminiinisemmältä. Ripleytä pehmennetään myös sitä myöten, että hän ottaa hoitaakseen planeetan ainoan eloonjääneen, pienen Rebecca-tytön (Carrie Henn).

Carrie ei ole Aliensin jälkeen tai sitä ennen näytellyt missään muussa elokuvassa. Tämä näkyi mielestäni positiivisesti tytön luonnollisuutena, ilman turhaa Dakota Fanningmaista ylisöpöilyä. Carrie työskenteleekin nykyään opettajana. Muistaakseni Hohdossa esiintynyt pikkupoikakin "jätti" näyttelemisen ja toimii nykyään opettajana. Jokin yhteys?! *Twilight Zone -musiikkia*

Ripleyn ja Hicksin kemiat toimivat. Mielestäni on aina jokaisella katselukerralla mielenkiintoista kuinka Hicks sulautuu toisten sotilaiden massaan, mutta kun hänestä tulee ylempiensä kaatuessa ryhmänjohtaja, tulee hän myös persoonana vahvasti esiin. Paul Reiser oli pelottavan todentuntuinen juppimaisena ja sieluttomana pikkunilkkinä, jolle tärkeintä on vain raha. Toisaalta hän on hahmona ehkä jopa liian kärjistetyn nilkkimäinen. Jos minua uhkaisi kuolema, niin en välttämättä pikkunilkkinäkään viitsisi omaa elämääni vaarantaa pelkän rahan takia.

Elokuva oli rakennettu niin, että miltei puolet elokuvasta täytyy jännittää; missä on Alienit, kuka nyt kuoli, minne se pikkutyttö hukkui ja ehtiikö Ripley takaisin paluulennolle? Elokuvan värimaisema on tumma ja kolkko; aivan kuin elokuvassa maalattu tulevaisuuskin.

Tykkään.

****

Ohjaaja: James Cameron (Titanic, Terminaattori)
Pääosissa: Sigourney Weaver, Michael Biehn ja Carrie Henn
Kesto: 137min
Valmistusmaa: USA, UK

2 kommenttia:

  1. Itse en pitänyt 79 -vuoden jälkeen tulleista alieneista juurikaan. Pidin ensimmäisestä, koska sen voi luokitella ainoaksi kauhualieniksi. Muistan kun tein oman arvosteluni kyseisestä elokuvasta. Puoli tuntia leffan näkemisen jälkeen käteni tärisivät ja jalat olivat vielä aivan makaronia.
    Nyt pitäisi varmaan jossain vaiheessa katsastaa tuo prequal, joka kantaa nimeä Prometheus, mutta olen saanut siitä hyvin ristiriitaisia tuloksia. Jotkut sanoivat, että se on täyttä elefantinripulia, toiset taas pitivät siitä erittäin paljon. Nähtävästi ainoa keino on itse nähdä kyseinen elokuva.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni ainoastaan nelonen oli täyttä kuraa, mutta kolme ensimmäistä toimi minulle.

    Itse olen myös hieman epäröivin mielin menossa Promea katsomaan, koska ihmiset tuntuvat tosiaan reagoivan siihen aika ääripää tunteilla.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.